Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Wino lodowe w Łazach?

2011/11/25

 

Adam Kiszka, który zarządza winnicą Uniwersytetu Jagiellońskiego „Nad Dworskim Potokiem" w Łazach pod Bochnią, uważnie śledzi prognozy meteorologiczne. Gdy temperatura spadnie do ok. minus 8 stopni, przed wschodem słońca trzeba zebrać pozostawione na krzakach winogrona. Wszystko po to, by zakład doświadczalny po raz pierwszy wyprodukował wino lodowe. – Jest słodkie, drogie i rzadkie. To wyższa szkoła jazdy – mówi Kiszka. Ale jeśli uda się stworzyć ten produkowany głównie w Niemczech i Kanadzie trunek, najstarsza polska uczelnia będzie miała powód do dumy.

Na razie to Novum jest wizytówką winnicy. A ta, utworzona w 2005 r. z inicjatywy rektora prof. Karola Musioła, w tym roku wyprodukuje ok. 6 tys. litrów wina.

Szlachetny trunek trafia już na salony. W ubiegłym roku białe wytrawne wino Novum zdobyło złoty medal na konkursie w Słowenii. Na kilku innych konkursach dostało srebrne i brązowe medale. Novum próbował prezydent Bronisław Komorowski podczas inauguracji roku akademickiego. Serwowano je też na spotkaniach organizowanych w ramach polskiej prezydencji w UE.

Większość produkcji winnicy trafia na potrzeby „reprezentacyjne" uniwersytetu. Kupić Novum (butelka wina białego 37 zł, czerwonego 39 zł) można tylko w sklepiku w samej winnicy i to jedynie w czwartki. Sprzedaż w uczelnianym sklepiku w Krakowie wymagałaby koncesji i byłaby niezgodna z ustawą o wychowaniu w trzeźwości. – Szukamy rozwiązań, by nawet w Warszawie czy w Brukseli można było kupić wino jako prezent na święta – zapowiada jednak Katarzyna Pilitowska, rzeczniczka uniwersytetu.

– Gdyby u nas było takie wino, ludzie kupiliby je choćby z ciekawości – ocenia Michał Klamka, który w Krakowie prowadzi sklep sieci dobrewina.pl.

 

UJ_wino_lodowe magnify Wino lodowe z UJ?

 

Źródło:

http://www.rp.pl


Komentarze

nareszcie ... od dawna mówiłem , że to idealny pomysł na nasz klimat :) 3mam kciuki !

Może staniemy się kiedyś takim potentatem win lodowych jak Kanada?

Jestem za ! Kocham lodowe

W tym sezonie spróbowałem takie zrobić poczekamy na efekty

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.