Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Pinhal da Torre

Portugalia

Ribatejo

 

Rodzina Saturnino Cunha uważa, że terroir Alqueve w portugalskim regionie Ribatejo to wyjątkowe miejsce, głównie ze względu na aluwialne gleby i wysokie różnice temperatur, stwarzające idealne warunki do wytwarzania wyróżniających się trunków. I tak jest w rzeczywistości. Choć gleba i klimat to niezbędne elementy w procesie wytwarzania wina, Pinhal da Torre i inni producenci mają sporą przewagę nad konkurencją również w innym względzie – Portugalia to kraj posiadający największą liczbę różnych odmian winorośli, zupełnie nie znanych gdzie indziej w świecie winiarskim. Czy ktoś kiedykolwiek słyszał o gronach takich jak Fernao Pires czy Periquita poza granicami tego kraju? W Pinhal da Torre grona zbierane są i sortowane ręcznie, a prawie połowa produkcji jest ugniatana nogami w tradycyjnych lagares. Choć Paulo Cunhal i jego zespół robią wspaniałą robotę wytwarzając mieszanki rodzimych gron z międzynarodowymi odmianami, takimi jak Syrah czy Cabernet Sauvignon, to moje ulubione wino z Pinhal da Torre jest wytwarzane z pojedynczego grona Touriga Nacional. W swojej kwintesencji nie ma nic bardziej portugalskiego


Komentarze
Komentarz Autor Data
http://www.pinhaldatorre.com/; EMAIL: geral@pinhaldatorre.com; ADDRESS QUINTA DE SÃO JOÃO - 2090 ALPIARÇA GPS 39º 16` N 8º 33` O GPS 04.88`` N 37.35`` O TEL +351 243 559700 FAX +351 243 559709 In the heart of Portugal’s wine-producing region of Ribatejo, the estate of Pinhal da Torre was always well known for crafting wines of quality and elegance, and is now receiving acclaim and rave reviews from wine critics world-wide. Owned by the Saturnino Cunha family, Pinhal da Torre combines the knowledge and experience gained through generations dedicated to the vine to provide today’s consumer with many special and memorable wines. Cultivating traditional Portuguese varieties such as Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Trincadeira, Castelão (Periquita), Arinto and Fernão Pires, along side non-native varieties like Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc and Merlot, Pinhal da Torre blends tradition with innovation to create wines from the Ribatejo region that are distinguished and distinct in character. The town of Alpiarça (located in the center of Ribatejo) is where Pinhal da Torre farms its two adjoining properties: Quinta do Alqueve, occupying an area of 36 hectares, and Quinta São João, with 22 hectares. Wines from both properties are crafted and kept at Quinta São João, in a historic wine cellar that was built in 1947. This old cellar is being redesigned by the famous architect Isay Weinfeld, who is transforming this singular space to include a restaurante, a wine store and a tastings room. Mi_Z 2010/03/06


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.