Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Akarua

Nowa Zelandia

Central Otago

 

Dane naukowe dotyczące temperatury, które zostały zgromadzone przez inżynierów podczas budowy tamy na rzece Clutha w Clyde w 1980 roku wyraźnie wskazywały na Bannockburn jako region, w którym sezonowość temperatur i cech pogody są identyczne do tych panujących w Burgundii. Rodzina Skeggs, od dawna przywiązana do Central Otago w połowie lat 90. XX wieku dostrzegła ogromny potencjał regionu dla uprawy i uzyskania wybitnej jakości win. Sir Clifford Skeggs był jedną pierwszych osób, które zdecydowały się znacząco zaangażować na dużą skalę w tym regionie i właśnie dlatego też winnica należąca do AKARUA zajmuje dzisiaj jedną z najlepszych parceli o północnym nachyleniu w Bannockburn.

Pierwsze krzewy po raz pierwszy zasadzone zostały przez AKARUA w 1996 roku, z czasem zaś nastąpił dalszy rozwój posiadłości. Pierwszy rocznik został wyprodukowany w 1999 roku w nowej winiarni AKARUA. Wraz z dojrzewaniem krzewów i większej wiedzy o siedlisku, jakość win wzrastała także z roku na rok. Już rocznik 2002 przyniósł najwyższe uznanie w postaci nagrody Air New Zealand Champion Wine of Show dla AKARUA Pinot Noir, jak również zapoczątkował trwający do dzisiaj okres, w którym AKARUA otrzymała wiele najwyższych wyróżnień i nagród.

Wyjątkowe położone u zbiegu rzeki Kawarau Jeziora Dunstan, Bannockburn jest jednym z cieplejszych podregionów i najbardziej zrównoważonym pod względem zdolności do dojrzewania owoców i tworzenia wyjątkowych win, które zdobyły umysły i podniebienia licznego grona entuzjastów na Świecie. Region ten często nazywany jest “Klejnotem w koronie Central Otago”.

AKARUA jest dzisiaj największym, rodzinie prowadzonym przedsięwzieciem z własną winiarnią zlokalizowaną na pojedynczym siedlisku w Central Otago. Pozycja AKARUA jeszcze nigdy nie była tak silna jako obecnie pod przywództwem Davida’a Skeggs, przedstawiciela drugiego pokolenie rodziny oraz Matt’a Connell, utalentowanego, wielokrotnie nagradzanego winiarza wspieranego umiejętnie winogrodnika Gillian Wilson.

Charakterystyczna Stokrotka Alpejska, Selmisa Semicordata jest wyraźnym symbolem, który wskazuje że delikatne piękno jest ciągle możliwe do osiągnięcia w trudnych warunkach klimatycznych, takich jak te panujące w Central Otago.


Komentarze
Komentarz Autor Data


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.