Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Rippon

Nowa Zelandia

Central Otago

 

Jeśli medale i wyróżnienia wręczałoby się dla najpiękniej położonej winnicy w Nowej Zelandii a może i na Świecie, złoto z pewnością przypadłoby dla RIPPON.

Błękitne wody Jeziora Wanaka i pokryte śniegiem pasmo Buchanan w Alpach Południowych w tle sprawiają, że widoki winnicy RIPPON zapierają dech w piersiach. Nie inaczej jest też z powstającymi tutaj wspaniałymi winami.

W 1974 roku Lois i Rolfe Mills, po podjęciu decyzji o powrót do rodzinnej farmy w Wanaka, zdecydowali się, kierując się głównie intuicją, na posadzenie kilku eksperymentalnych rzędów winorośli na niewielkim stromym zboczu banku nieopodal rodzinnego domu. Pomimo negatywnych opinii ekspertów z zakresu upraw winorośli, zebrane dane klimatyczne okazały się wystarczająco obiecujące, aby Rolfe postanowił o założeniu w 1982 roku komercyjnej winnicy. Rosnące przekonanie o wyjątkowym potencjale siedliska wkrótce zostało nagrodzone wytworzeniem wyjątkowego wina.

Na przestrzeni kilku kolejnych lat monitorowano wpływ warunków klimatycznych na stopień dojrzałości i zawartość aromatów różnych odmian winorośli, które mogły być odpowiednie do tej lokalizacji. W następstwie wiele lat empirycznych i naukowych obserwacji zdecydowano się ostatecznie na uprawę Pinot Noir i niektórych aromatycznych szczepów białych - Riesling, Gewurztraminer i Sauvignon Blanc jak najbardziej odpowiednich dla terroir RIPPON.

Central Otago, zlokalizowane na 45° szerokości geograficznej południowej, w dolnej części Wyspy Południowej, jest najbardziej wysuniętym na południe regionem winiarskim Świata. Central Otago jest także jedynym w Nowej Zelandii regionem winiarskim z prawdziwie kontynentalnym klimatem i nie leżącym w bezpośrednim sąsiedztwie morza. Winnica RIPPON położona jest zaś na wysokości 330 m nad poziomem morza, bezpośrednio na brzegami Jeziora Wanaka.

Winnica RIPPON, obsadzona na morenie lodowcowej i glebach łupkowych z bardzo dobrym drenażem, obecnie dedykowana jest głównie szczepom Pinot Noir i Riesling. Niezwykłe położenie sprawia, że w mroźne poranki, jezioro spełnia rolę naturalnego magazynu ciepłej wody łagodzącej wpływ klimatu.

Winiarzem w RIPPON jest syn Rolfe i Lois, Nicholas (Nick), który mieszkając w Burgundii od 1998 do 2002 roku, zdobywał doświadczenie pracując dla takich uznanych producentów jak Domaine de la Romanee-Conti.

RIPPON to przede wszystkim rodzinnie prowadzona winnica w oparciu o zasady biodynamiki. Jo, żona Nick’a, jest zaangażowana w bieżącą działalność i eksport. Charlie Mills, siostra Nick’a, pełni funkcję zarządy winnicą, natomiast David, brat Nick’a kieruje całą posiadłością

Całkowita powierzchnia dedykowana uprawą winorośli wynosi obecnie 15 hektarów, z czego większość nasadzeń stanowią właśnie Pinot Noir i Riesling.

Wyjątkowe wina RIPPON dostępne są dla entuzjastów wina na całym Świecie w ograniczonych ilościach.


Komentarze
Komentarz Autor Data


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.