Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

wine
magnify
(1 zdj.)
Freisa La Ferma DOC Langhe AZIENDA AGRICOLA PASQUALE PELISSERO 2009
Dodaj zdjęcie

Średnia ocen

7.0

Opis

Zbiór winogron
ręczny zbiór winogron przy dużej selekcji owoców do niewielkich skrzynek, w
drugiej połowie września, po lekkim wysuszeniu skórek jagód
Gęstość nasadzeń
5500 krzewów na hektar
Zbiór z hektara
9000 kg
Winifikacja
tradycyjna winifikacja na czerwono, ręczne mieszanie moszczu; kontakt ze
skórkami nie trwa długo, ale fermentacja (w kontrolowanej temperaturze)
przedłużona jest o wiele tygodniu, fermentacja jabłkowo-mlekowa
Dojrzewanie
przez minimum 12 miesięcy wino dojrzewa w tonneaux (podwójna barrique)
z francuskiego dębu; w czasie dojrzewania batonages (poruszanie osadu) w
celu zagwarantowania naturalnego procesu dojrzewania wina

Oceny opisowe
Komentarz Ocena Przez Dnia
       
Bardzo interesujące i ambitne wino. Wymaga popracowania nad kieliszkiem i być może dekantacji. Nie jest to typowy włoski easy-drink. Kolor głęboko rubinowy z tendencją do granatowego. Bukiet leśny (owoce, runo leśne, wiśnie) wzbogacony o nutę przypraw i kwiatów. W ustach świeże z miękkimi taninami. Polecam do wszelakiego dzikiego ptactwa i twardych włoskich serów! 7 ZwinemNaTY 2013/03/10
Miejsca zakupu
Dostawca Cena Data Dodany przez
         
Winiarnia Klimaty Południa w Krakowie 2012/12/19 ZwinemNaTY  


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.