Montepulciano, Passo Del Lupo, Rosso Conero Riserva, Fazi-Battaglia, 2000
|
Opis Z “Passo del Lupo”, czyli Wilczej Przełęczy osadzonej w zacisznej zieleni Monte Conero, można zobaczyć biały, wpadający prosto do morza klif. Tylko niewielu zna ten wspaniały widok - tylko prawdziwi koneserzy - właśnie ci sami, którzy znają wino, dumnie noszącą nazwę „Passo del Lupo”. Po skończonym procesie fermentacji, wino leżakuje przez 24 miesiące w beczułkach, różniących się gatunkiem, stopniem wypolerowania. Drewno dodaje tanin, tlen przetwarza ogrom składników, co z czasem doprowadza dzieło do końca. Po rozlaniu do butelek wino składowane jest przy zachowaniu odpowiedniej temperatury przez kolejne 8 do 10 miesięcy. Dopiero po tym okresie wino “Passo del Lupo” może trafić do ... Z “Passo del Lupo”, czyli Wilczej Przełęczy osadzonej w zacisznej zieleni Monte Conero, można zobaczyć biały, wpadający prosto do morza klif. Tylko niewielu zna ten wspaniały widok - tylko prawdziwi koneserzy - właśnie ci sami, którzy znają wino, dumnie noszącą nazwę „Passo del Lupo”. Po skończonym procesie fermentacji, wino leżakuje przez 24 miesiące w beczułkach, różniących się gatunkiem, stopniem wypolerowania. Drewno dodaje tanin, tlen przetwarza ogrom składników, co z czasem doprowadza dzieło do końca. Po rozlaniu do butelek wino składowane jest przy zachowaniu odpowiedniej temperatury przez kolejne 8 do 10 miesięcy. Dopiero po tym okresie wino “Passo del Lupo” może trafić do sprzedaży. Głęboka czerwona barwa z fioletowymi odcieniami jest typowym dla gron Montepulciano, praktycznie jedynego szczepu użytego w tej produkcji. Intensywność i unikalność aromatu natychmiast przywołują skojarzenia wiśni i wanilii. W smaku jest pełne i łagodne. W rezultacie powstaje bogate wino o niebywałej koncentracji smaku i aromatu. |