08.10.2012 00:12
Piersi kurczaka, faszerujemy czosnkiem (nacinamy i wkładamy po 2-3 ząbki), w moździerzu ucieramy ziarna kolendry z cynamonem, dodajemy miodu i oliwy, odrobinę ostrej pasty paprykowej, rozmasowujemy po mięsku i odstawiamy ... jak zawsze im dłużej tym lepiej :)
Owijamy piersi w plastry szynki szwardzwaldzkiej i do piekarnika (180 stopni 20-30 minut) , w międzyczasie gotujemy brukselkę :) Na talerzu przekładamy kawałki pociętej piersi plastrami fig, posypujemy tłuczonymi pistacjami i startym serem.
Wino ? Hmmm ... miałem ochotę na beczkowe Chardonnay lub treściwego Rieslinga ..., ale miałem jedynie czerwone wina od Zbyszka ;), poszło Syrah z Argentyny, nie narzekałem, w sumie biorąc pod uwagę marynatę i szynkę ... był to przyzwoity pomysł.