Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Kulinaria i wino - Makaron muszle ze szpinakiem pod parmezanem

11.01.2013 18:23

Jeszcze zima, śnieg a mi już cieple klimaty po głowie się kołaczą...
Dziś makaron muszle (duże) z nadzieniem świeży szpinak, riccotta, jajo i parmezan plus galka muszkatołowa wszystko na sosie pomidorowym z bazylią... poemat do tego radosne, słoneczne, aromatyczne białe De Leuwen Jagt Nuance 2012 z Afryki Południowej

11.01.2013 19:27
Uwielbiam tą wersję, choć z reguły nadziewam w ten sposób Cannelloni + do farszu sporo czosnku :)

11.01.2013 20:21
Ja zawasze też pakowałam czosnek ale ta wersja jest inna czosnek jest tylko w sosie pomidorowym w farszu tylko pieprz sól i gałka. Rewelacja - muszelki maczam w sosie obłędny smak polączenie delikatności muszli z czosnkowym sosem - radzę spróbować:)

11.01.2013 23:45
Właśnie coś takiego jedliśmy na sylwestra. Pyszności! :)
Napiszesz coś więcej o sposobie przygotowania?

12.01.2013 00:26
kurczę, jak ja uwielbiam jak piszecie bez konkretów... grrrr!!!!

12.01.2013 00:40
Misiek, ale jakich konkretów potrzebujesz ? Może tak być, nie ukrywam, że jak się coś robi na oko to się wydaje jasne, dlatego śmiało pisz gdzie się gubisz :)

12.01.2013 11:37
Do tego przepisu brakuje mi informacji ile czasu muszle spędzają w piekarniku i w ilu stopniach. Dominik wspomniał o cannelloni, które z bardzo podobnym farszem czasami robię, natomiast dodaję również beszamel. Tutaj domyślam się, że jest niepotrzebny?

12.01.2013 14:54
W zasadzie muszle to ja wrzucam na krócej niż Cannelloni tylko, żeby się wsio połaczyło i zagrzało w zasadzie, bo raczej nie daje jajka do farszu, więc strzelam 15 minut w 150-180 st. ?

12.01.2013 15:04
A dajesz beszamel?

12.01.2013 15:36
nie, wolę pomidorowy zdecydowanie.

12.01.2013 19:01
Muszę się wtrącić bo mi się Dominik wciska do przepisu:)
Muszle gotuję 5 min
Farsz 1kg szpinaku świeżego 500g ricotty, 2 jaja pieprz sól gałka 50g startego parmezanu. Szpinak myję, duszę nba oliwie do miękkości, potem rkoję drobno, chłodzę pieprz sól i do ricotty. Sos pomidorowy - butla przecieru wrzucic na zeszkloną cebulę i czosnek, jak zdejmiemy z ognia wrzucamy świeżą bazylię pokrojoną. Na doł dużej formy wlewam sos, na to ponadziewane muszle i wszystko posypuję parmezanem i platkami masła. Do piekarnika 200 stopni na 25-30 minut z tym że przez 15 minut pod folią aluminiową - ew jak się da więcej sosu można bez folii. Wyszło bardzo mniam:)
A teraz wracam do pizzy...

12.01.2013 19:10
haha :)

12.01.2013 22:51
Dzięki Rioja ;)


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem