Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Kulinaria i wino - Pizza od Rioja :)

29.01.2013 11:14

Rioja wzywam Cię do tablicy, za dużo się nasłuchałem na panelu o Twojej pizzy, żebym teraz nie miał dostać przepisu :P

29.01.2013 11:18
Podbijam! :]

29.01.2013 12:36
Przyłączam się- wielki post tuż tuż :D
A właśnie- jakieś propozycje wina "pod pączka"?

29.01.2013 17:34
Wypraszam sobie - moja pizza nie jest wcale postna - chyba że bez dodatkow a podawanie przepisu...nie podam Dominikowi bo jeszcze lepszą zrobi a na pewno zrobi lepsze foty i spadnę z piedestału, a dobrze mi tam:)

29.01.2013 17:46
Pod pączka? Moscato d'Asti ;)

29.01.2013 18:34
Pod pączka nie wiem ale do pączka dodaję spirytus (do ciasta oczywiście). Myslę że ważne jest nadzienie i pod to ew. wino. U mnie zawsze konfitura z róży, powidła śliwkowe oraz wiśnia (oczywiście nie wszystko razem:))

29.01.2013 19:35
Ej ... :) ideałów nie da sie poprawiać, wiec nawet nie mam co kombinować :) Przepis prosimy bez dodatków na ciasto choć :)

29.01.2013 20:51
Ok ok już się puszę:) 0,5 kg mąki (do pizzy) typ 0 przesiewamy i do miski (plastikowej, drewnianej nie metalowej ani szklanej) dodajemy sól i mieszamy (1łyżeczka) 42g drożdzy plus szczypta cukru rozrabiamy z wodą wiecej niż cieplą mniej niż gorącą i wlewamy zaczyn do gołka w mące przysypując mąką i przykrywamy miskę ściereczką kuchenną i w cieple miejsce na 15 minut. Dodajemy 7 łyżek oliwy z oliwek i wody (ile weźmie, ok 0,5 do 3/4 szklanki) oczywiście temperatura jak powyżej. Teraz mocne tarmoszenie i ugniatanie I znowu pod kołderkę na godzinę - ciepełko bardzo istotne i nie podglądamy ciasta:). W tym czasie robię sos i przygotowuję składniki - na rozgrzanej oliwie 4 ząbki czosnku (wycisnąć) potem pomirory (ja daję litrowy przecier rusticana) chwilę mieszamy - pieprz swieżo zmielony, sól tymianek i oregano. 5 minut i gotowe - do tego pęczek bazylii świeżej drobno pokrojonej. Co do reszty skladników to daję mozarellę plus posypuję parmezanem na to ukladam salami pic (bardzo cieniutko pokrojone) suszone pomidory, paprykę czerwoną, czasem ser pleśniowy czosnkowy, oliwki - co kto lubi - dobra jest też z parmeńską i ricottą. Ciasto dzielę na ok 6 kulek. No i teraz zabawa w wałkowanie. Najpierw w rękach rozgrzewam, potem robię placuszki potem wałkiem na baaaaardzo cieniutko rozwałkowywuję (prawie przeźroczysta) i na blaszki (ja mam okrągłe) lekko posmarowane oliwą. Piekarnik na 250 i na 14-15 minut - to już od piekarnika zależy Każdą piekę osobno. Na koniec na każdą pizzę rozrzucam rucolę i połówki pomidorków koktailowych. A potem już tylko wino, pizza, wino....

29.01.2013 22:29
Przypomniał mi się Dominik, który wspominał, że widząc przepis na pizzę szybko odpuszcza...
Ja przebrnąłem przez Twój i postanawiam, że do soboty będę go czytał codziennie, aby w weekend zrobić podejście nr 1 ;)

29.01.2013 22:30
hmmm... w sumie to przydałby się jakiś e-learning

29.01.2013 22:54
Spoko, u nas w sobotę wieczorek winno-pizzowy więc będę w temacie:) Acha jeszcze jedno sosu nakładamy niewiele - i rozsmarowywujemy pędzlem kuchennym - Powodzenia, prosimy o fotki z efektów pracy:)

30.01.2013 00:27
Dziękujemy :) ... mnie zawsze męczy moment , a teraz pod kołderke i czekamy godzinękto by czekał pod kołderką i nie podglądałTo czekam Pawle jak zrobisz ja ze składników to mam na razie tylko mozzarelle i jakiś przecier ;)

30.01.2013 09:08
Dominiku to tylko pizza pod kolderkę Ty nie:) Ty w tym czasie przygotowujesz skladniki, otwierasz wino itd. Daj się kobiecie rozrosnąć, jak będziesz zaglądać to się zestresuje i nie urośnie:)

30.01.2013 09:40
Co tam składniki. Ja przecież wałka nie mam... :]

30.01.2013 19:04
... ale czy ja wiem czy lubie takie pulchne
Pawle ponoc Fiskars ma fajny wałek :)

31.01.2013 09:53
Hmmm, czyli muszę podjechać do DUKI, bo ostatnio widziałem tam noże fiskars.
Będę w weekend w IKEA, więc ewentualnie kupię klasykę ;)

02.02.2013 15:51
No świat zwariował... W IKEA nie ma już drewnianych wałków.

02.02.2013 20:05
Okazało się, że zakup drewnianego wałka to nie jest taka łatwa sprawa. Odbiłem się od Duki, IKEA, Villeroy & Boch... Jadę do leclerca :]

02.02.2013 22:02
W Leclercu i w Realu też nie było - poddaję się i idę na allegro ;)

03.02.2013 10:31
W Tesco są zawsze :), ale ponoć te plastiki sa fajniejsze ...

03.02.2013 11:06
W IKEA był marmurowy :]

03.02.2013 11:41
A bazarki objechałeś? Tam zawsze są. :)

03.02.2013 14:44
Dla mnie tylko drewniany obrotowy, marmurowy cóż chyba nie do pizzy, ciasto lubi ciepłe. Zawsze kupuję w Ikea. U nas wczoraj impreza pizzowa - dużo radości:)

03.02.2013 15:55
Kolega chwali sobie ten http://www.superwnetrze.pl/Functional-Form,k273/Walek-do-... ,
http://www.ceneo.pl/13116585

03.02.2013 17:26
Przygarnąłem drewniany wałek rodziców ;)
Oddali z radością

09.02.2013 13:29
Dziś Dzień Pizzy :) Brać się do roboty ! ;)

09.02.2013 13:53
U mnie juz wszystko przygotowane - tzn zakupy - start wieczorem:)

09.02.2013 20:43
o co chodzi z tymi miskami szklaną i metalową na nie ? Nie znam tricku ,,,

09.02.2013 20:59
Ciasto drożdzowe uwielbia ciepełko - a szkło i metal w zależniści od temperatury są ciepłe lub zimne a drewno i plastik są generalnie oporne na nabieranie temp otoczenia. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest drewniana micha i łycha. Ja z braku ad.1 używam plasikowej i jest ok. W kwestii pizzy jestem dośc upierdliwa:) To samo tyczy sie tzw kołaczy czyli drożdżowych ciast, ktore namietnie jesienią wypiekam:0

09.02.2013 21:02
I bardzo dobrze :) upierdliwość to moja ulubiona cecha :) to ide do sąsiądki ... bo plastikową wcieło ...

09.02.2013 21:12
Kurcze mąka 0 .. co to :) mam puszystą musi sie nadać :), ależ ja jestem cienki w mącznych przepisach :)

09.02.2013 21:40
ehh tak sie ładnie zaczeło 15 minut ...a tu teraz godzina ... umre z nudów ... akurat robie z tunczykiem i pieczarkami wiec nie ma zbyt duzo roboty ;)

09.02.2013 22:22
Dominiku, ile sztuk przesłać? wiesz czego

09.02.2013 22:52
:D oj to bede miał teraz niezły zapas ... wczoraj kupiłem 2x Piemont (Arneis - bardzo ciekawe białe wino oraz Dolcetto ) 1xToskanie (Chianti Classico). Jak wiadomo fanem Chianti nie jestem, ale było bardzo dobre Chianti Classico Fonterutoli 2009 Mazzei. Wyobraź sobie Zbyszku, ze nie było ... podstawowego szczepu czyli właśnie Barbery, a nie ukrywam, że mialem wielką ochotę na jakąś nową
Masz może jakieś Dolcetto i w jakich cenach ? Jakie masz białe z Piemontu ?

Tak 2-3 buteleczki do razu odłóż ;)

10.02.2013 00:17
Jest dobrze ! Choć pierwsza wg wskazówek na przeźroczysto chyba jednak troche za cienka, albo za dużo farszu :DDD , ale jak Paweł nie wytrzymałem, już siedzi drugaCiasto pyszne choć mąkę miałem innąBrawo Rioja !

P.s. moją wyciągałem po 5 minutach :)

10.02.2013 02:44





10.02.2013 10:09
Buuuu uczeń przerósl mistrza - mam nadzieję że to iluzja i po prostu kwestia dobrego zdjęcia:) A teraz się poczepiam - czy zbyt napakowane skladniki nie spowodowały że chrypkośc zniknęła? Widzę też żółty ser a ma byc mozarella. Ale jest fajna zabawa z tą pizzą nie? Bardzo ważny jest sos - składniki, doprawienie i cieńkość na cieście. Może latem jakaś bitwa pizzowa?

10.02.2013 14:01
Gdzie przerósł ... Rioja luzik, pomieszałem połowę rzeczy, tylko fota jakoś wyszła :)
Co do sera były dwa na sosie żółty holenderski a na wierzchu mozzarella, potem ... tak masz rację, zbyt dużo składników, ale ja tak uwielbiam :P , a dzięki temu właśnie pochłonąłem ostatni kawałeczek z wczoraj na zimno i był mięciutki heheKolejna sprawa nie mogę sie przekonać do zostawiania wolnych brzegów :(

13.02.2013 21:07
We Włoszech upierają się, że mozarella idzie na zaraz na sos. Dopiero potem inne składniki.

22.02.2013 15:03
W sumie to moją pizzę też powinienem tutaj wrzucić, a nie tworzyć nowy wątek bo to przecież "Pizza od Rioja" :)
@Rioja, Może latem jakaś bitwa pizzowa? - jestem za

ps. ostatnio zauważyłem, że kupno mąki typu 00 graniczy z cudem :]

22.02.2013 15:51
Paweł napisał:


@Rioja, Może latem jakaś bitwa pizzowa? - jestem za

ps. ostatnio zauważyłem, że kupno mąki typu 00 graniczy z cudem :]


Zgłaszam się na jurora!

22.02.2013 16:44
CwaniaczekUczestnicy powinni być jurorami ;)

22.02.2013 17:46
Paweł napisał:

Cwaniaczek :D


Wypraszam sobie Bardziej pasuje- Smakosz
Panel degustacyjny pizz(jaka końcówka w liczbie mnogiej?)


23.02.2013 01:29
Misiek przyniesie wina ja wchodze w impreze ! ... a co do mąki 00 to gdzie w ogóle można kupić robiłem na zwykłej, ale jak pisałem (chyba na FB) z 3-dniowego ciasta powstaje świetny chleb/bułki :)

23.02.2013 11:23
Ja kupiłem w Kuchniach Świata. A teraz ani widu, ani słychu. Może jak będę jechał do Makro po krewetki to zobaczę czy jest taka mąka ;)

23.02.2013 12:56
Na Alledrogo jest :) http://allegro.pl/listing.php/search?string=m%C4%85ka+00&...

Wino? Czemu nie, do Lidla podskoczę No dobrze, dobrze ze 2 butelki zorganizuję. Tylko mi do pizzy klasycznej Sangiovese pasuje :(

23.02.2013 17:02
jak z lidla to w ciemno bierz barolo :P

27.02.2013 22:04
Paweł napisał:

W sumie to moją pizzę też powinienem tutaj wrzucić, a nie tworzyć nowy wątek bo to przecież "Pizza od Rioja" :)
@Rioja, Może latem jakaś bitwa pizzowa? - jestem za

ps. ostatnio zauważyłem, że kupno mąki typu 00 graniczy z cudem :]


W Piotrze i Pawle jest 0 (do pizzy) i 00 (do makaronów) w piątek chcę się zmierzyć z domowym tortellini:) Jak wyjdzie będą zdjęcia - co do lata kombinuję coś u Nas - miejsca sporo stół na 18 osób i może moje domowe wino będzie juz gotowe:)

28.02.2013 00:01
Cudnie !!!

24.03.2013 22:58
Wersja z parmeńską, lazurem, świeżą rukolą i płatkami parmezanu. Wyszło mega ;)

25.03.2013 09:28
Agnieszka, mrozisz czasami kulki ciast, które wychodzą nadmiarowo?

25.03.2013 16:08
Ale piękna pizza - taka nawet artystyczna:) Ciasta nigdy nie mroziłam ale pewnie mozna. Poza tym spokojnie 2 dni w lodówce może byc i na kuleczki w sam raz

25.03.2013 20:45
Następnym razem zrobię trochę więcej i zobaczę co wyjdzie po rozmrożeniu ;)

26.03.2013 09:10
ja 2 dni robiłem pizze , trzeciego dnia z reszty upiekłem chleb-bułeczki (wypas) :)

26.03.2013 12:41
też na 250 stopni?

26.03.2013 13:53
chyba tak :)

26.09.2013 23:09
Weekend się zbliża - będzie pizza! :)

27.09.2013 13:29
O której i gdzie można się zgłosić po kawałek?

04.11.2013 20:33
A ja cały czas mam kłopot z kupnem mąki 00... Ostatnio szukałem nawet we wskazanym Piotrze i Pawle i było pusto. Wszyscy robią pizzę czy co?!? :)

07.11.2013 02:21


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem