Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Kulinaria i wino - ciasto filo ze szpinakiem i fetą

15.03.2013 21:37

Dziś debiut - po raz pierwszy eksperyment z ciastem filo. Farsz feta, szpinak z czosnkiem, suszone pomdory, orzeszki pinii - do tego Chardonnay Reserve Suikerbosch 2009 - bardzo mily poczatek weekendu:)

16.03.2013 12:45
Trzymam w zamrażalce już 3 miesiące i nadal boję się filo... jak poszło, ze smarowaniem warstw :)

16.03.2013 13:51
Bardzo prosty sposób mam - zalewa z pomidorów syszonych plus masło roztopione i smaryjemy pędzelkiem każda warstwę. Pierwszą z dwóch stron. Na prawdę świetna zabawa i efekt rewelacyjny. Trzeba mieć tylko z formę ze zdejmowanym dnem i dużo inwencji twórczej (czego Tobie nie brakuje:))

16.03.2013 19:43
Hmm ciekawie się robi :) A czemu formę ze zdejmowanym dnem?

17.03.2013 15:20
Ciasto jest dosyć delikatne - zdejmowane dno żeby łatwiej z formy wyjąć po upieczeniu. Czekam na ciekawe pomysły na farsz (tylko błagam bez ogonów:))

17.03.2013 15:41
:) ... szczerze, to właśnie najbardziej lubie wersje, szpinak/ser ... :) inne jakie planuje to w zasadzie jakby kopia lasagne z mięsem, ale ... głównym powodem zakupu mnie była wersja słodka alla bakława ( miód, orzechy ).

22.03.2013 16:54
Hej czy ktoś cos będzie pichcił? Inspiracji szukam na ciasto filo bo mi zasmakowało.

22.03.2013 16:55
dominikw napisał:

:) ... szczerze, to właśnie najbardziej lubie wersje, szpinak/ser ... :) inne jakie planuje to w zasadzie jakby kopia lasagne z mięsem, ale ... głównym powodem zakupu mnie była wersja słodka alla bakława ( miód, orzechy ).


A jak się tą ala baklawę robi - chętnie się nauczę

22.03.2013 19:58

22.03.2013 22:15
Prawie jak Every breath you take ;)

23.03.2013 11:40
WineMike napisał:

Prawie jak Every breath you take ;)


Tylko że I ve been eating You:)


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem