25.03.2013 01:15
Mazurek z marmoladą pomarańczową wersja Woźniaka :)
Kruchy spód ucierany:
• 150 g miękkiego masła
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
• 110 g krupczatki + 40 g mąki kukurydzianej (KS - 150 g mąki pszennej )
• 75 g mąki ziemniaczanej
Wg KS forma o wymiarach około 33 cm x 26 cm (mierzona po dnie) ... wg mnie taką jaką macie :)
Dodatki:
• około 3/4 szklanki marmolady pomarańczowej z kawałkami owoców (wg KS ew. grejpfrutowej, cytrynowej, limonkowej) )
• 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (wg. KS niekoniecznie, wg mnie OBOWIAZKOWO do ciasta, do konfitury, do czekolady :) )
• wg KS garść suszonych moreli, pokrojonych w poprzek na cienkie plasterki , wg mnie zbędne ;)
• garść obranych migdałów bez skórek
• Polewa: 150 g białej czekolady i 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
* listki mięty i pokrojona truskawka do dekoracji jak i przełamania smaku :)
Przygotowanie:
Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą wraz z mąką ziemniaczaną. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, nieco większy niż dno formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta.
Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna. ( Wersja KS -> Resztki ciasta ponownie zlepić w kulę i rozwałkować podsypując mąką. Nożem wyciąć liście z ciasta, ulepić kuleczki i zrobić łodyżkę. Wycięte kawałki ciasta ułożyć na placku. )
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-30 minut, KONTROLUJEMY KOLOR ( lekko złoty). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pociągając za papier do pieczenia wyjąć spód mazurka na blat. Można już kłaść dodatki i dekorować.
Dodatki: Polewa: w rondelku roztopić 100 g połamanej na kosteczki czekolady razem ze śmietanką kremową i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać resztę czekolady i mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi. Ostudzić, odstawić na około 30 minut do lekkiego zastygnięcia.
Na kruchym spodzie mazurka rozsmarować marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, (ew. ułożyć plasterki moreli), polać polewą i udekorować migdałami i ... listkami mięty oraz truskawkami.
Prawdziwa bomba słodkości :) nie zapomnijcie dlatego o mięcie, truskawkach i Rieslingu :)