Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Degustacje, degustacje, degustacje! - Kraków - panel 06.10 - Italia

07.10.2013 02:01

obrazek
Witajcie po przerwie ...długiej, ciężkiej i bezowocnej :) Za nami kolejny panel udany degustacyjne (wcześniejsza Lombardia równie udana ...ale z zagubionymi notatkami i szarym brakiem czasu w marnej codzienności czeka na swoją kolei ...)

Spotkanie już standardowo w Wino Kawa Oliwa (www.wineconcept.pl) w krakowskich Swoszowicach u Dontomasson-a, jak zawsze obfitowało we wspaniałą atmosferę i nie tylko winiarskie, ale i kulinarne doznania, choć tym razem tylko niezastąpiona Jagódka podtrzymała świecką tradycję przygotowania czegoś na ząb (pyszna szarlotka), a resztę zgłodniałych brzuszków ratowaliśmy pyszną pizza z Klin (adres, www itp. poda Dontomasson, bo dla mieszkańców okolic punkt obowiązkowy, na kulinarnej mapie Krakowa).

Skład :
Ewann
Izas
Korni
Jagodka
Dontomasson
ZWinemNaTy
Blondass
Stepanian
Dominikw
PKolorus

Wina:

1. Blanc de Blanc Brut Millesime Cantina Novelli 2009
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/13024/
Sagrantino Sp. z o.o. 69 zł
Średnia ocen 6,66

2. Grechetto dell' Umbria Scacciadiavoli 2011
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/13025/
Sagrantino Sp. z o.o. 64 zł
Średnia ocen 5,88

3. Pecorino Cantina Novelli 2012
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/13028
Sagrantino Sp. z o.o. 59 zł
Średnia ocen 6,88

4. Sagrantino di Montefalco Scacciadiavoli 2006
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/13045/
Sagrantino Sp. z o.o. 149 zł
Średnia ocen: 6,66

5. Primitivo diManduria Cignomoro SRL 2011
http://www.nasze-wina.pl/nw/wine/13027/
Sagrantino Sp. z o.o. 119 zł
Średnia ocen: 7

6. Quota 29 Primitivo IGP Salento Cantine Menhir 2010
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/13248/
Dom Wina …
Średnia ocen: 6,55

7. Primitivo Pietrafitta Mocavero 2011
http://www.nasze-wina.pl/nw/wine/13364/
Wino Kawa Oliwa 42 zł
Średnia ocen: 7

8. Sagrantino Montefalco Passito Scacciadiavoli 2006
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/13029/
Sagrantino Sp. z o.o. 149 zł
średnia ocen: 7

07.10.2013 12:22
Widzę Dominik, że pecorino Ci nie podeszło? :)

07.10.2013 15:45
Napiszę tak ... jeszcze się takie pecorino nie pojawiło, żeby mi podeszło i wątpię, żeby sie kiedyś inaczej stałoNie napisałem jeszcze, że testowaliśmy nowe karty degustacyjne made in TomaszeMi się sprawdziły, ale o tym później ;)

07.10.2013 17:15
OK :)
Jeżeli to nie tajemnica to możecie tutaj załączyć wzór. Z chęcią bym spojrzał :)

07.10.2013 18:59
Dominiku, a wino panelu?

07.10.2013 19:08
Trzy wina dostały ocenę 7, sam jestem ciekaw, które wygrało.

08.10.2013 11:43

08.10.2013 11:43
jak wrzucic plik pdf? powiedzcie to wrzucę kartę.

08.10.2013 12:25
obrazek
Hmm jak dla mnie jak 3 wina dostają tą samą ocenę, to mają to samo miejsce ;), ale jak chcecie zrobimy głosowanie :) Karta w załączniku :)

08.10.2013 16:35
jeden z ciekawszych paneli. nie było wina złego, z wadami, technicznie źle zrobionego (ew. pierwszy musiak trochę za stary). panel interesujący, wina intrygujące. ciekawe autochtony (grechetto i pecorino oraz sagrantino). wina kontrowersyjne ale trzymające poziom. zmuszały do rozmowy, wymiany zdań (często bardzo skrajnych). panel pokazał interesujące szczepy.co można zrobić z sagrantino i kilka wariacji primitivo. w mojej ocenie najciekawszy panel jak dotąd.

09.10.2013 08:55
Tomek, z PDF będzie ciężko. Trzeba przerobić na JPG (tak jak to zrobił Dominik) i wrzucić na forum.
Ja kilka lat temu próbowałem Pecorino i pamiętam, że bardzo mi smakowało, natomiast ostatnio jakoś nie mogę na nie trafić. Ani w sklepach specjalistycznych, ani tym bardziej w marketach :]

09.10.2013 08:56
I rozumiem, że do knajp wartych odwiedzenia w KRK mam dopisać pizzerię kliny? :)

11.10.2013 00:26
To ta karta, przerobilem PDF na JPG. Głosować nad 1 szczególnym mało komu się chciało, ale wygrywa
Primitivo diManduria Cignomoro SRL 2011
http://www.nasze-wina.pl/nw/wine/13027/
Sagrantino Sp. z o.o. 119 zł

Dostało 4 głosy, 1 na Pecorino ,1 na Sagrantino di Montefalco reszta ... bez głosu.

p.s. odkopałem Lombardię, ale mam akcje gotowałem 5 godzin bigos ..., bo zapomniałem wyłaczyć kuchenkę, więc noc spędzam na praniu i sprzataniu ... tzw siwy dym ... był ;)

11.10.2013 12:47
Bigos? podobno im dłużej tym lepiej (jak mawiały nasze Babki)

11.10.2013 13:25
Kiedyś u mojej babci ogromny gar z bigosem gotował się prawie 10 godzin. Lepszego bigosu nigdy później nie jadłem.

11.10.2013 17:59
Im dłużej tym lepiej, ale zakręcić chochlą co jakiś czas trzeba :]

12.10.2013 16:15
no właśnie zabrakło chochli i mnie w domu :) 3 dzień ... dalej jak na pogorzeliskuczuję nosem malowanie ścian nawetBigosowi było bliżej do diamentów niż potrawy kulinarnej ;)

12.10.2013 22:29
To wyobrażam sobie jaki Postać Mityczna dała Ci ochrzan ;)


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem