Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Hyde Park - Słodkie wina na Świętego Walentego

10.02.2010 19:35

Słodkie wina na Świętego Walentego
Jakim winem podjąć swoją Drugą Połowę?

Alan Boehmer

Słodkie czy wytrawne?

Zapytajcie jakiegokolwiek właściciela winiarni, czy woli wina słodkie, czy wytrawne, a niemal każdy wskaże wytrawne. Kiedy jednak przyjrzymy się sprzedaży, zwłaszcza białych win, na czele, częściej niż wina jasne, kwasowe wytrawne, znajdą się wina off-dry (tzw. delikatnie słodkie).

Powrót słodkich win

Grupa zwolenników słodkich win rośnie, nawet pośród tych, którzy niechętnie się do tego przyznają. Chardonnay z Nowego Świata, o zdecydowanie słodkim finiszu, jest najczęściej uprawianą odmianą w Kalifornii. Możliwe, że jego niezwykłe powodzenie wśród prostych miłośników wina złagodził pogardę dla słodyczy wina.

Do czego podać słodkie wino?

Od zawsze słodkie wina kojarzone są z deserami i serami, a ich wybór jest ogromny. Jednym z najelegantszych aspektów wyśmienitej kolacji są dwa albo trzy zacne sery i, tak jest, słodkie wino. Mocne czerwone również stanęłoby na wysokości zadania, ale klasyczne zestawienie wymaga podania Porto, Sauternes albo białego wina z późnych zbiorów.

Można by bez końca wyliczać wyborne słodkie wina pasujące do serów, jednak Walentynki nieodmiennie przywodzą na myśl... czekoladę. I tu musimy poradzić sobie z zawiłościami łączenia słodkich win ze słodkościami. Ogólnie przyjętą zasada głosi, że wina powinny dopełniać smak słodkich dań, dlatego też nie powinny być słodsze niż te dania. Są wszakże znakomite wyjątki. Dla wielu bogaty smak Porto i czekolada to idealne połączenie, a niektórzy kucharze* wręcz polecają np. słodkie Sauternes do delikatnego sufletu Grand Marnier.

Czekolada i wino

Wypróbowałem każde połączenie wina i czekolady jakie mi przyszło do głowy, i nadal uważam, że ciemną czekoladę, zwłaszcza pod postacią trufla albo czekoladki, najlepiej dopełnia bogate Cabernet Sauvignon. Nie Zinfandel z późnego zbioru, chociaż są tacy, którym takie połączenie również przypadnie do gustu. Wyjątkowy smak Cabernet Sauvignon świetnie łączy się z czekoladą, a rezultat przypomina w smaku wiśnię w czekoladzie.

Dlatego może warto Walentynkowy wieczór zakończyć czekoladowym deserem podanym z Cabernet Sauvignon, a resztę wieczoru spędzić przy kominku sącząc Porto? Czy wspomniałem też ser Stilton? …

* np. Julia Child – amerykańska kucharka, autorka książek kucharskich (najważniejsza to Mastering the Art of French Cooking z 1961) i programów kulinarnych (przede wszystkim The French Chef), dzięki którym spopularyzowała w USA francuską kuchnię.

Źródło: http://newworldwine.suite101.com/article.cfm/sweet_wines_...

11.02.2010 19:50
kachna napisał:
Kiedy jednak przyjrzymy się sprzedaży, zwłaszcza białych win, na czele, częściej niż wina jasne, kwasowe wytrawne, znajdą się wina off-dry (tzw. delikatnie słodkie).


off-dry to znaczy lekko wytrawne, czy lekko/delikatnie słodkie? Jeżeli to pierwsze to się zgodzę, jeżeli to drugie to się uśmiechnę : )

18.02.2010 23:52
???

23.02.2010 15:54
Wchodzimy w ciekawy obszar rozważań. Czy off-road to znaczy lekko z drogi czy całkowite bezdroża? A może lekkie bezdroża? Potrzeba tu jakiegoś anglisty.

23.02.2010 16:03
Wydaje mi się, że to kwestia czysto semantyczna, podobnie jak pojęcie 'słodkości' jest subiektywne. Ekspert potrzebny od zaraz. :)


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem