30.03.2009 10:45
Z dużym zainteresowaniem poszłam więc na degustację win z Austrii, która odbyła się 24 marca w hotelu Victoria w Warszawie. Wprawdzie lista wystawców zawierała tylko pojedyncze znane mi nazwiska, to spodziewałam się wielu ciekawych win.
Nie rozczarowałam się.
Swoje wina prezentowało ponad 50 producentów.
(pełna lista na http://www.winesfromaustria.com/news/events.php).
Podobała mi się organizacja. Duża sala, dużo przestrzeni dla degustatorów. Nie było jak na innych podobnie zorganizowanych imprezach, tłoku. Ale nie dlatego, że nie było zainteresowanych - było ich wielu. Po prostu sala była wystarczająco przestronna.
Trudno było spróbować wszystkich wystawionych win.
Odkrycie to słodkie Chardonnay. od Hansa i Christiny Nittnaus z Neusiedlersee: Beerenauslese Premium ( (11%) oraz Trockenbeerenauslese Premium (10%). Szczególnie to drugie zachwyciło niezwykłym połączeniem słodyczy z kwasowością.
Poza tym dobry mocny Gruener Vetliner od Thiery Weber (15%), niezły Sauvignon Blanc od Sattlerhof (12.5%), bardzo dobry Rheinriesling od Schmelza (13.5%) i pewnie wiele, wiele innych.