Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Degustacje, degustacje, degustacje! - Kraków - Kurs Sommelierski Krakowska Szkoła Restauratorów

05.11.2011 16:28

Kurs Sommelierski – program

1. Warsztaty degustacji i opisu wina białego i czerwonego
Warunki, w jakich powinno się degustować win
Arkusz degustacyjny
Punktacja Roberta Parkera i inne
Analiza wzrokowa
Analiza aromatów węchowych
Analiza aromatów smakowych
Korzystanie z „koła aromatów”

2. Regiony winiarskie Europy i główne odmiany winorośli. Ogólne spojrzenie na kraje i regiony uprawy winorośli

Francja
Szampania (wina produkowane metodą tradycyjną)
Alzacja (riesling)
Burgundia (chardonnay i pinot noir)
Dolina Rodanu (grenache i syrah)
Bordeaux (cabernet sauvignon i merlot)

Włochy
Piemont (barbera, dolcetto, nebbiolo)
Veneto (wina rodziny Valpolicella)
Toskania (sangiovese)

Hiszpania i Portugalia
Rioja (tempranillo)
Priorat (garnacha i carinena)
Sherry i Porto (wina wzmacniane)

3. Ogólna klasyfikacja win, czyli jak czytać etykiety
Hierarchia ilościowa (podział wg barwy, stylu, owocu, zawartości cukru, metod produkcji, zawartości CO2 itd.
Hierarchia jakościowa (wina stołowe, regionalne, wina o nazwie zastrzeżonej itd.)

4. Warsztat sommeliera, czyli jak postępować z winem
Otwieranie wina
Napowietrzanie i dekantacja
Dobór kieliszków
Kolejność serwowania win
Dobór wina do potraw
Temperatura podawania wina
Najczęstsze wady wina
Przechowywanie i starzenie wina

WINA DEGUSTOWANE PODCZAS SZKOLENIA
Prosecco Spumante, Fattoria Il Palagio, DOC Prosecco, Włochy
Riesling Reserve 2009, Cave Vinicole Kientzheim-Kayserberg, AOC Alsace, Francja
Montagne Saint-Desire 2008, Domaine Jean Luc Joillot, AOC Beaune, Francja
Les Travers 2007, Domaine Brusset, AOC Cairanne Villages, Francja
Chateau La Cheze 2004, AOC Premieres Cotes de Bordeaux, Francja
Barbera d’Alba 2009, Azienda Agricola Gagliasso Mario, DOC Barbera d’Alba,Włochy
Pojega Ripasso 2007, Guerrieri Rizzardi, DOC Valpolicella ClassicoSuperiore, Włochy
Coppiole 2007, DOCG Chianti Colli Senesi Riserva, Włochy
Reserva Darien 2006, Bodegas Darien, DOCa Rioja, Hiszpania
Embruix de Vall Llach 2007, Celler Vall Llach, DOCa Priorato, Hiszpania

W zależności od terminu szkolenia lista win może ulec niewielkim zmianom jeśli chodzi o rocznik lub producenta wina, spowodowanym niedostępnością konkretnej pozycji na rynku. Koszt 250 zł. 03.06.2011

Krakowska Szkoła Restauratorów
ul. Toruńska 5, 30-056 Kraków
Tel/Fax: 12 269 38 23
E-mail: ksr@ksr.net.pl
Nasze biuro czynne jest w godz. 10-16


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem