Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Degustacje, degustacje, degustacje! - Kraków: Wesele Marcina - gęś i dzban wina w Winomanie

11.11.2011 23:38

yyy ... no i teraz mam problem ... degustacja zarówno win jak i kulinarii był na rewelacyjnym poziomie ... po degustacji miałem już ułożony tytuł "orgia smaków z gęsiną", gdyż tak cudownie przyrządzonego "ptactwa"jeszcze nie miałem okazji degustować ..., poszedłem więc grzecznie po zakończeniu pogratulować szefowi kuchni ... a tu psikus :) ... zmiana na stanowisku dowodzącym ... wychodzi do nas piękna, młoda kobieta ... i jak tu teraz z tytułem ? Nie wypada ... chyba ? Nie sądziłem ... baa nie sądziłem , przez myśl mi nie przyszło, że może być lepiej ... a tu zmiana szefa kuchni ... i dania, sosy .. takie , że nie wychodziliśmy z podziwu. Cóz napisać tak na świeżo ... SZACUNEK, GRATULACJE ... będziemy obecni kiedy tylko się da :))))

Zaskoczyło mnie tez wino rocznik 2011 od Duzego Tomasza ... białe słabe to fakt ...ale różowe ( wiem nie jestem obiektywy ) świetne, świeże, owocowe, mineralne ... coś jak Bouchon , ale inny szczepy :), czerwone cuvee z Malbec Noir w roli głównej, o ile dobrze pamietam, też jak na 2011 bardzo przyzwoite wino ... różowe już sie chłodzi ... jeszcze raz pokłony dla kuchni i Winomana ...dziękujemy, ze jestesćie w KRK !!!

12.11.2011 11:54
A wiadomo co z poprzednim? Kiedyś pisałeś, że też całkiem dobrze dawał radę ;)
ps. wiemy o nowym szefie kuchni coś więcej niż "piękna młoda kobieta"?

12.11.2011 12:28
Poprzedni dawał sobie radę genialnie ... stąd nasze zdziwienie ;), nie znam kulisow, ani gdzie teraz jest ... a co do nowej Szefowej Kuchni , no cóż, trochę mnie już znasz ... tyle mi wystarczyło na początek :)))), a tak serio bylismy na tyle zdziwieni , że "dygnelismy" grzecznie na ile po takiej degustacji można "dygnąć" i nas zatkało :)

12.11.2011 17:02
Przed chwilą dostałem tak wyczerpujący mail od Pana Andrzeja , ze nie bardzo mam co dodawać, ale postaram sie jeszcze jutro poskładać to wszystko w 1 tekst :) W nawiasach moje oceny win. Kuchnia 10 ... , a udziec z sosem 11 !

"... Panie Dominiku, odpisuje ..."

1. Potrawy i wina :
a. Przystawka zimna: carpaccio z półgęska z rukolą, pestkami dyni, suszonymi pomidorami skropionymi olejem dyniowym
- Furtike 2011 Tamas Duzsi, Wegry (4) http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10281/
- Olaszrizling 2009 (Riesling Włoski) Frigyeas BOTT, Słowacja (8) http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10284/

b. Intermezzo: rolada z gęsiny nadziewana gęsim pate z orzechami pistacjowymi podana z winnym żelem
- Kikelet Tokaj Harslevelu-Furmint 2008,Węgry, (7) http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10286/
- Rulandske Sede (Pinot Gris) 2008 Vyber z Hroznu, Radomil Baloun, Morawy (8) http://www.nasze-wina.pl/core/wine/9384

c. Przystawka ciepła: płatki konfitowanej gęsiej piersi z kluskami strigoli w sosie z 4 serów
- Marci Rose 2011 Tamas Duzsi, Węgry (8 !!! ) http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10282
- Kekfrankos Rose 2010 Tamas Duzsi, Węgry (7- nagrodzony Grand Prix magazynu Wino „najlepsze wina różowe” MEDAL ZŁOTY , ja polecam Shiraz) http://www.nasze-wina.pl/core/wine/9745

d. Danie główne: pieczony udziec gęsi w sosie z wędzonych śliwek podany z kluskami śląskimi i sałatką z buraczków i papryki
- Marci Red 2011 Tamas Duzsi (6) http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10283/
- Węgry, Pinot Noir 2008 Tamas Duzsi, Węgry (8) http://www.nasze-wina.pl/auth/wine/10288/

e. Deser: jabłecznik
- Kikelet Aszu 6 put, Węgry (9 ! - „najlepsze wina słodkie” MEDAL SREBRNY ) http://www.nasze-wina.pl/auth/wine/10291/

2. Grało dla nas " ... Galicyjskie Trio Okolicznościowe. Informacji o nim brak, ponieważ zarówno nazwa jak i skład zostały „skomponowane” na okoliczność degustacji świętomarcińskiej. Skład : Beata Katlewicz - skrzypce, Agnieszka Kociuban – pianiono, Jacek Kociuban – wiolonczela. Wszyscy są absolwentami Akademii muzycznej w Krakowie. Koncertują lub koncertowali w całym świecie jako członkowie orkiestr (krakowscy filharmonicy, Capella Cracoviensis) ale także jako muzycy kameralni, czy wręcz soliści. Wszyscy zajmują się także działalnością pedagogiczną ..."


3. Kuchnia
"... szefowa kuchni ma na imię Anna, nie przekroczyła jeszcze 25 roku życia :) i ma wykształcenie gastronomiczne. Warto dodać, że Ania pracuje z nami od początku istnienia winiarni, czyli od stycznia 2011. W listopadzie zastąpiła na stanowisku dotychczasowego szefa kuchni. Oczywiście Ania jest osobą na właściwym miejscu, jest świetnym kucharzem, a potrawy wychodzące spod jej ręki mają zarówno rzemieślniczy kunszt jak i „serce”. Jednak trzeba zaznaczyć, że nad menu (w tym także nad potrawami podawanymi podczas degustacji) pracujemy zespołowo wiele dni, a czasem tygodni przed wydarzeniem. W opracowywaniu receptur pracuje zatem cała obsługa kuchni i właściciele, a pierwszym testującym smak i wygląd potraw oraz dobór win jest cała załoga winiarni...."


... a nam zostaje gratulować i cieszyć sie, ze do Winomana mamy tak blisko ! :)


13.11.2011 14:28
A nam tylko pozazdrościć ;)

13.11.2011 14:29
dominikw napisał:
...ale różowe ( wiem nie jestem obiektywy ) świetne, świeże, owocowe, mineralne ... coś jak Bouchon , ale inny szczepy :), czerwone cuvee z Malbec Noir w roli głównej, o ile dobrze pamietam, też jak na 2011 bardzo przyzwoite wino ...


Małe sprostowanie, podstawą wina różowego jak i czerwonego jest odmiana Medoc Noir :)

Andrzej Bocheński



13.11.2011 14:31
haha :) no tak chyba się rozmarzyłem z tym Malbeciem w tym miejscu ... widać, za mną chodzi ... czas uzupełnić :P

13.11.2011 21:46
Oceny, opisy, ceny uzupełnione.

20.11.2011 20:24
Wrzucam tutaj, ponieważ nie ma chyba ogólnego wątku o winomanie.
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,10665567,Winoman__Niepodleglosc__czyli_ges.html#ixzz1eEr7LJyX


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem