01.04.2012 12:59
Ciasto:
200g krupczatki, 100g masła, 1 jajko, 3 łyżki ( wody lub mleka lub piwa :)) , szczypta soli, jak na słono, to dorzucam rozmarynu i co najpiękniejsze, żadnego ręcznego wyrabiania, do miksera na 30 sek., dokładniej do momentu, aż uformuje się kula. Następnie na min. 30 minut do lodówki i na formę ( koniecznie metalową, nie ceramiczne czy silikonowe ) , 180-200 st. , ok. 30 min. Przed nałożeniem ciasta trzeba je najpierw z lekka upiec, żeby nie nasiąkło farszem, w końcu ma być kruche ;)
Farsz:
podsmażamy boczek, gotujemy na pół twardo soczewicę, mieszamy oba składniki z białym serem i nakładamy na wstępnie upieczone ciasto, posypujemy rucolą i układamy kilka pomidorów suszonych. Śmietanę i jajko mieszamy z dodatkiem tartego parmezanu i zalewamy tarte/quiche.
Wino ... cóż czekam na propozycję ;)