Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Kulinaria i wino - Quiche z soczewicą i boczkiem

01.04.2012 12:59





Ciasto:
200g krupczatki, 100g masła, 1 jajko, 3 łyżki ( wody lub mleka lub piwa :)) , szczypta soli, jak na słono, to dorzucam rozmarynu i co najpiękniejsze, żadnego ręcznego wyrabiania, do miksera na 30 sek., dokładniej do momentu, aż uformuje się kula. Następnie na min. 30 minut do lodówki i na formę ( koniecznie metalową, nie ceramiczne czy silikonowe ) , 180-200 st. , ok. 30 min. Przed nałożeniem ciasta trzeba je najpierw z lekka upiec, żeby nie nasiąkło farszem, w końcu ma być kruche ;)

Farsz:
podsmażamy boczek, gotujemy na pół twardo soczewicę, mieszamy oba składniki z białym serem i nakładamy na wstępnie upieczone ciasto, posypujemy rucolą i układamy kilka pomidorów suszonych. Śmietanę i jajko mieszamy z dodatkiem tartego parmezanu i zalewamy tarte/quiche.

Wino ... cóż czekam na propozycję ;)


01.04.2012 16:02
Jak w tytule quiche, to mnie się od razu tryb rieslingowy włącza (no i oczywiście Alzacja, chociaż może jakieś Trentino Alto Adige?).

01.04.2012 17:00
Też mam podobnie ;), tu nawet skusilbym się na węgierskiego http://www.nasze-wina.pl/auth/wine/10719/ ( mieliśmy z tego co pamiętam odmienne zdanie co do "nafty") ew. jakieś Chardonnay z beczki, dobrze sprawdził sie ostatnio portugalski blend http://www.nasze-wina.pl/auth/wine/10915/ do quiche, ale wtedy jedliśmy kompozycję szpinak-ser-łosoś wędzony.

Jakieś doświadczenia z czerwonymi ... Pinot Noir ? W naszej bazie znalazłem polecany CS z Merlot i to do tarty warzywnej ... ale jakoś trudno mi to sobie wyobrazić.

01.04.2012 18:36
Komponowałem quiche z cab franc znad Loary, oprócz tradycyjnego rieslinga. Oba wina pasują.

01.04.2012 19:28
Jaki to był Quiche Wojtku ?

02.04.2012 08:37
Klasyczny alzacki Quiche Loraine: kapusta kiszona, boczek, cebula


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem