Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Kulinaria i wino - Polędwica wołowa z szynką parmeńską

02.04.2012 10:41



02.04.2012 10:47
Fiu fiu :) Wygląda bosko :) jakbyś mógł podrzucic ok 14Sosik jaki ?

02.04.2012 10:57
Przepis:

2 steki, 4 plastry szynki parmeńskiej, szpinak w liściach, bagietka, camembert.
Polędwicę owijamy szynką parmeńską (warto pomóc sobie nitką) i wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię grillową - dosłownie na chwilkę w celu zrobienia kratki. Następnie wrzucamy steki do piekarnika na 190 stopni (około 5-7 minut - w zależności od grubości polędwicy). Powinna wyjść średnio-krwista ;)

sos: szpinak w liściach, czosnek, masło, śmietana.
W rondelku przesmażamy na maśle czosnek (5 ząbków :] a co!) i jak się zarumieni to dolewamy połowę śmietany łaciate (do zup i sosów). Następnie wrzucamy jakieś 3-4 garści szpinaku i redukujemy śmietanę. Pod koniec sos można zmiksować blenderem.

Jak zrobić grzanki chyba nie muszę pisać :)

Wino? Najlepiej jakaś dobra rioja np. Coto de imaz.

02.04.2012 10:58
Wydaje mi się, że do tego sosu warto jeszcze wrzucić jakiś ser pleśniowy

02.04.2012 15:22
Robi się portal kulinarny a nie winiarski

02.04.2012 15:31
...ale jak coś chodzi nam tylko o wino oczywiścieWojtku Twoje Barramundi warte jest umieszczenia , wrzucisz sam, czy wrzucić moje z FB ?

02.04.2012 15:43
Pewnie, że chodzi o wino!

02.04.2012 15:44
Wrzuć Twoje z FB, kucharsko jestem przy Tobie podkuchtą....

02.04.2012 16:14
Nie przesadzajmyZnikam do pracy, dzis juz pewnie nie wrzuce, ale jutro lub w srode się pojawi ;)

03.10.2018 13:08
musi smakować nieziemsko


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem