03.04.2012 19:15
Filety z barramundi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, czosnku, soku z cytryny, tymianku, koprze, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po zamarynowaniu rybę piec ok. 10 minut w temperaturze 180 - 190 c. Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru dodać bób i gotować ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupin. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i czosnek, podlać białym winem. Po odparowaniu dodać śmietanę, zredukować. Następnie dodać starty ser pleśniowy, szynkę parmeńską i powstały sos połączyć z bobem. Upieczone filety barramundi ułożyć na sosie z bobu i szynki parmeńskiej, posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami.
w/w oficjalny ... ja marynowalem akurat od wczoraj nie planowałem jeszcze zakupów bobu :), więc rybka marynowała się w soku z 1/2 cytryny, pomaranczy, oliwie. Do sosu dodałem tez brukselkę ... nawineła się akurat i szynkę szwardzwaldzką ... no i sera pleśniowego moja kobieta nie tknie, więc wtarłem cichcem Parmezan ;)
Wina nie pamiętam jakie pilismy do rybki :(, ale umówmy się Riesling sprawdzi się zawsze ;)