Jadę po książkę i wino :)
Wojciech Modest Amaro w 4senses.tv na portalu Nasze-Wina.pl
Jerzy Kruk i 4senses.tv na portalu Nasze-Wina.pl
Jerzy Kruk i Wojciech Modest Amaro zapraszają do świata, w którym przyjacielsko koegzystują sous vide, agar, dekonstrukcja i ciekły azot. Brzmi jak wizyta w pracowni alchemika? Poniekąd tak jest. Wojciech Amaro z fasonem otworzy sezon szparagowy, podkarmi Jerzego Kruka jadalnym kwiatostanem sosny i opowie o swojej książce i planach restauracyjnych. Oczywiście nie zabraknie świetnego wina, którego sekrety z wdziękiem, ale bezlitośnie zgłębią obaj Panowie. Czas nasycić zmysły.
Komentarze
Restauracja na 28 osob - malutkaa! Macie jakies przecieki, gdzie ona bedzie? Z checia wybralbym sie do Warszawy na takie doznania kulinarne.
Gdzies kiedys czytalem, ze taki ciekly azot do kuchni mozna spokojnie kupic :D
Przecieków nie ma, ale jadę zaraz na do Jurka Kruka na Bema, więc może czegoś więcej się dowiem
A co do restauracji to bardzo szkoda, że kuchnia będzie zamknięta... Otwarta zawsze wprowadza fajny klimat, a w szczególności, gdy taki mistrz kuchni stoi po drugiej stronie.
Padło na beczkowe chardonnay od Casa Lapostolle
I jak ksiazka? Jest tam jakis przepis do powtorzenia, czy tylko same WYNALAZKI?
Sosna, jarzebina i tak dalej?
Poczytalem troche o Amaro i przyznam szczerze, ze facet ma naprawde dobry warsztat. Po pierwsze cv ekstraklasa, po drugie widac ze ma pomysl na siebie, a po trzecie z filmu widac ze to spoko gosc :D
Chwilowo nie mam czasu się w nią zagłębiać. Jak przeczytam to dam znać. Ale w filmie sam Amaro mówił, że książka ma inspirować, a nie wykładać tradycyjne przepisy.
Konarski_Michał napisał:
Restauracja na 28 osob - malutkaa! Macie jakies przecieki, gdzie ona bedzie? Z checia wybralbym sie do Warszawy na takie doznania kulinarne.
Gdzies kiedys czytalem, ze taki ciekly azot do kuchni mozna spokojnie kupic :D
Amaro nie jest jedyny w Polsce, jest jeszcze Robert Trzópek (również pracował w Noma i El Bulli)i jest już restauracja w Warszawie gdzie Trzópek jest szefem kuchni -
Tamka 43
No proszę. Informacja warta odnotowania. Oby więcej było takich kucharzy.