Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Chińskie wino zdobywa najwyższe wyróżnienie na Decanter World Wine Awards

2011/09/11


Po raz pierwszy w historii Decanter World Wine Awards chińskie wino zdobyło najwyższą nagrodę.

Mieszanka Cabernet Jia Bei Lan 2009 z winnicy He Lan Qing Xue zdobyła nagrodę za najlepsze Red Bordeaux Varietal świata w kategorii cenowej powyżej 10 GBP.

Sędziowie orzekli, że wino jest "pełne, eleganckie i dojrzałe, ale nie efekciarskie" i nagrodzili jego "wspaniałą długość i wyraziste taniny".

Podczas Decanter World Wine Awards przyznawanych jest tylko 25 nagród w kategorii międzynarodowej, a zwycięzców wybiera się spośród 12 000 zgłoszonych win. W finale wino z winnicy He Lan Qing Xue rywalizowało ze zdobywcami nagród regionalnych, między innymi z St Emilion Grand Cru Chateau Boutisse i Catena Zapata’s Appellation Cabernet Franc, a także winami z Australii, Południowej Afryki, Kalifornii i innych znanych regionów specjalizujących się mieszankach Bordeaux.

Jia Bei Lan to mieszanka Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Gernicht, uważanego za krewniaka Cabernet Franc albo Carmenere, i na razie sprzedawane jest tylko w Chinach za około 13 GBP.

Wino powstaje w prowincji Ningxia  w Chinach Północnych, gdzie klimat jest wyjątkowo ostry, z bardzo gorącym i suchym latem i mroźną zimą, kiedy temperatura spada nawet do -25 stopni. Żeby przeżyć w tych warunkach winorośle muszą być porządnie przykryte.

Winnica He Lan Qing Xue zdobyła również srebro za 2008 Cabernet Sauvignon, a kolejna chińska winnica Domaine Helan Mountain z Xinjiang Uygur zdobyła srebro za swoje Classic Chardonnay 2008 i brąz za Premium Collection Riesling.

Ten rok był udany również dla Japonii, Indii i Tajlandii, które także zdobyły sporo srebrnych i złotych medali.

Decanter_DWWA_2011_logo magnify Decanter World Wine Awards


Źródło:

www.decanter.com


Komentarze

A właśnie-Wasze propozycje do chińszczyzny? Sajgonki, kurczak słodko-kwaśny i pikantny?

Do chińszczyzny gruner veltliner, albo riesling. Kiedyś próbowałem również z pecorino.
ps. ale nie do sajgonek

Hasło riesling do mnie przemawia :) Teraz muszę znaleźć czas na zrobienie potrawy :) tnx

Polityka, polityka, polityka.

Do słodko-kwaśnych spraw riesling off dry, do aromatycznych i lekko pikantnych gewurtztraminery i muscaty. Uwaga z łączeniem win kwasowych z ostrymi potrawami, kwasowość wzmaga uczucie palenia w ustach!!

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.