Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Enologia na Uniwersytecie Jagiellońskim

2011/10/03


Uniwersytet Jagielloński jako pierwszy w Polsce otwiera nowy kierunek - studia podyplomowe z zakresu enologii. Program studiów uwzględnia między innymi: podstawy uprawy winorośli, biologii i chemii winogron, chemii wina, technologii produkcji wina, typologii wina, regionów winiarskich, analizy sensorycznej i podstaw degustacji, a w szczególności zdrowotnych i kulturowych aspektów wina.

Zajęcia podzielone będą na teorię i praktykę. Ćwiczenia praktyczne odbywać się będą w uniwersyteckiej winiarni w Łazach pod Krakowem.

- Będziemy uczyć studentów sadzić winorośl, ciąć krzaki, zbierać owoce - wylicza Adam Kiszka, gospodarz winnicy UJ. - Studenci będą mieć swoje maszyny i swój fermentator. Kiedy zrobią wino, w nagrodę je wypiją - żartuje.

Enologia ruszy na Wydziale Farmaceutycznym UJ od lutego 2012 roku. Będą to dwusemestralne studia zaoczne. Zajęcia prowadzone będą przez wykładowców Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz specjalistów z dziedziny enologii.

 

UJ_Enologia_logo_wydzialu magnify Enologia na UJ

Źródła:

http://farmacja.cm-uj.krakow.pl
http://www.gazetakrakowska.pl


Komentarze

Wow ... no to się żywo zainteresuję :) choc miałem w planach inne ... a za te kobieta może mnie zdzielić butelką od wina ... hmmm ... :)

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.