Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Ice wine we wschodniej Australii

2013/03/15


Kiedy wschodni winiarze prażą się w upalnym słońcu, winemaker Clive Otto z Fraser Gallop Estate pracuje w niskich temperaturach, aby stworzyć pierwszy we wschodniej Australii icewine.

Otto wytwarza wina w podobnym stylu, co deserowe, poprzez zamrażanie winogron Chardonnay w temperaturze -16 C, by następnego ranka zostać szybko wyciśniętymi.

"Byliśmy podekscytowani, kiedy areometru włożony do moszczu wskazał cukier na poziomie 17 ° do 21,5 ° w skali Baume," powiedział Otto.

 

Chociaż win stworzonych tą metodą nigdy wcześniej nie produkowano we wschodniej części kontynentu, nie są to pierwsze eksperymenty Clive'a Otto ze słodkimi winami. Pracował już nad botrytis w Rieslingu i Cut Semillon w Vasse Felix.

"Słyszałem o producencie z Tasmanii, który pracuje poprzez krioekstrakcję, więc postanowiłem wykorzystać Chardonnay z naszej winnicy. Margaret Chardonnay jest szeroko znane i sadzę, że z naszym Icewine będzie tak samo" dodaje Otto.


 

źródło i foto: Decanter.com


Komentarze

Gdzie u nas (najlepiej w Warszawie) można kupić takie wina typu ice wine? O ile w ogóle są one dostępnea jeśli tak to jaki jest mniej więcej koszt takiej buteleczki ?

Kogo ja widzę ;)
Myślę, że można spróbować poszukać niemieckiego w Jung&Lecker. Cena? Pewnie powyżej 100 PLN :]

mam ice wine od producenta z Niemiec zapraszam w Warszawie

Od jakiego producenta?

Moment jak -16 w Australii ??? Chyba w zamrażalkach ... ehh miałem się tam przeprowadzić ( zaraz po tym jak znudzi mi się Portugalia :P )
Jedynym problem z Ice Wine to w zasadzie cena, ale dostepność powinna być całkiem dobra. Osobiście jeśli chodzi o jakość to moim zdaniem Austria jest najlepsza i ...naturalna :)

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.