Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Dekantacja wina

 

Pawel_Morozowicz magnify Paweł Morozowicz

Termin dekantacja jest określeniem laboratoryjnym i znaczy ni mniej ni więcej jak zlewanie cieczy znad osadu.
Dekantowanie win ma na celu właśnie oddzielenie wina od cząstek stałych oraz odpowiednie dotlenienie trunku, dekantuje się przeważnie  wina czerwone (choć są wyjątki od tej reguły), które były leżakowane przez dłuższy czas w butelce, młodszym winom dekantacja również nie zaszkodzi, a napewno wpłynie na nie pozytywnie.


Skąd zatem ten osad i po co wino napowietrzać?
Wina przeznaczone do długiego dojrzewania w butelce są winami niefiltrowanymi, posiadają dużo cząstek stałych, niewidocznych gdy wino jest młode, z czasem cząstki te się łączą i opadają.
Następnym powodem jest fakt, iż wina czerwone z biegiem czasu tracą kolor i taniny (garbniki). Co się z nimi dzieje, butelka jest w końcu szczelnie zamknięta?
Po prostu, substancje te wytrącają się z płynu i opadają na dno wraz z innymi cząstkami stałymi.
Następna kwestia to fakt że w winach, po spędzeniu dłuższego czasu w butelce rozwijają się aromaty przywodzące na myśl kiszoną kapustę, zapachy piżmowe, zwierzęce lub inne ostre nuty zapachowe.
W wyniku kontaktu z powietrzem, po krótszym bądź dłuższym czasie spędzonym w karafce (czas kontaktu z powietrzem zależy od danego wina, oraz tego ile czasu spędziło w butelce) te nieprzyjemne wonie przeobrażają się w bardziej przyjemne aromaty (orzechy, przyprawy, skóra).W świecie win takie przeobrażenie się nut lub zwiększenie intensywności aromatów nazywamy "otworzeniem się wina".
Dekantujmy również wina młodsze, o bardziej złożonych aromatach, by wzmóc intensywność nut zapachowych.

 

Jak wygląda dekantacja?


dekantacja_wina_male magnify Przelewanie wina do karafki

1. Usuwamy całą folię osłaniającą szyjkę butelki
2. Usuwamy korek
3. Testujemy czy wino nie jest zepsute lub korkowe
4. Zapalamy świecę
5. Zaczynamy powoli przelewać wino do karafki, trzymając butelkę tak nad świecą, aby płomień prześwietlał szyjkę butelki - w ten sposób możemy obserwować przepływające wino.
6. Gdy w szyjce butelki pojawi się pierwszy "obłoczek" osadu, przerywamy dekantację.

Powyższy opis dotyczy win osadowych, jeśli mamy pewność iż wino osadu nie posiadai chcemy je tylko napowietrzyć przelewamy je wprost do karafki nie używając świecy!

Ważne!!! - pamiętajmy że wina przechowuje się w pozycji leżącej, aby przygotować trunek do spożycia należy postawić butelkę w pozycji pionowej, conajmniej 24 godziny przed otwarciem.
Z taką butelką obchodzimy się ostrożnie, nie wykonujmy nią zbyt gwałtownych ruchów by nie wzburzyć osadu.


Powodzenia!
Paweł Morozowicz

www.butla.com.pl


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.