Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Książka z winem w tle...

Książka z winem w tle


Leniwe wieczory z książką w fotelu i z kieliszkiem wina? Mamy kilka książkowych pomysłów całkiem zgrabnie wpisujących się w winną konwencję. Specjalnie dla Was co tydzień publikujemy kilka książek z winem w jakiejś roli.

Dzisiaj, marząc o słońcu, nadal w ciepłej Toskanii, przenosimy się do winnicy Máté na kolejną porcję wyśmienitych potraw, win, anegdot i winnych pogawędek, do których pomoże nam się przygotować pewien poradnik...




KzW_Wzgorza_Toskanii magnify Wzgórza Toskanii Wzgórza Toskanii

Ferenc Máté

Wydawnictwo Prószyński i S-ka

Pod koniec lat osiemdziesiątych Ferenc i Candace Máté opuścili Nowy Jork, aby osiedlić się w starym gospodarstwie na wzgórzach Toskanii. Tak rozpoczęli swą życiową przygodę – nie mówiąc praktycznie po włosku i mając zaledwie cztery tygodnie na znalezienie wymarzonego domu w pobliżu miejscowości Montepulciano we Włoszech, gdzie postanowili zapuścić korzenie.

Dwójka śmiałków z dnia na dzień coraz więcej dowiaduje się o Toskanii – o jej wzgórzach, słońcu, sztuce, jedzeniu i winie oraz, co najważniejsze, o zwykłych, pełnych pasji i rozkochanych w życiu ludziach. Niemal wbrew sobie Candace i Ferenc uczą się cieszyć z życia tak, jak robią to Toskańczycy – polują na dom razem z pośrednikiem nieruchomości, który ma fioła na punkcie funghi; szukają soczystych porcini i białych trufli w gęstym lesie; chronią się przed falą największych upałów w swym kamiennym domu; pomagają sąsiadom przy zbiorach, winobraniu i wytwarzaniu wina. A na dokładkę na nowo odkrywają siebie nawzajem i nowe życie w zaczarowanej i malowniczej Toskanii.

„Wzgórza Toskanii” to autentyczna, często szalenie zabawna historia małżeństwa Máté w świecie toskańskiej zmysłowości, szlachetnych trunków i rozpływających się w ustach potraw. Doskonała lektura dla wszystkich italofilów i marzycieli. 




KzW_Wino_poradnik_Klimala magnify Wino. Praktyczny poradnik Wino. Praktyczny poradnik

Wojciech Klimala

Wydawnictwo Helion

Wino - napój bogów, serum prawdy, eliksir życia i niezawodny afrodyzjak. Radość zarówno dla konesera, jak i amatora weekendowych deg ustacji. Ale cóż to jest bukiet, kupaż albo maceracja? Jak zyskać pewność, że kupujemy wino wysokiej jakości? Czy rzeczywiście temperatura i kieliszek, w jakim podajemy ten wykwintny napój, wpływają na jego smak? Jeśli istotnie nurtują Cię te pytania, oznacza to, że jesteś gotów odbyć najbardziej fascynującą podróż w Twoim życiu. Podróż do wnętrza wysublimowanego i niepokojąco uwodzącego smaku winogron uwięzionych w butelce.

Kultura picia wina w Polsce od ładnych kilku lat intensywnie się rozwija. Dlatego warto wiedzieć, gdzie najlepiej zaopatrywać się w ten niezwykły trunek; jak wybrać smak, który szczególnie przypadnie nam do gustu; w jaki sposób dobierać wino do poszczególnych potraw; na co zwracać uwagę podczas kosztowania, by móc cieszyć się pełnią smaku.


A oto co można znaleźć w książce:

Historia wina - od starożytności, przez średniowiecze, aż po współczesność.

Co warto wiedzieć o procesie powstawania trunku i odmianach winogron?

Czy tanie wino może być dobrej jakości - jakie znaczenie ma rocznik?

Degustacja i serwowanie trunku w domu oraz tworzenie własnej piwniczki.

Krótki opis palety określeń smaku, zapachu oraz wyglądu wina.
Sprawa polskiego wina, a także podróże po winnicach Europy.

Słownik winiarski.









Źródła:

septem.pl
www.proszynski.pl



Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.