Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera G


Litera "G"


Przedstawiamy kolejną część "Seerii".


Mogło umknąć Waszej uwadze, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gaperon












Kraj pochodzenia: Francja







Typ: twardy







Wino: Beaujolais, Corbières











Gaperon to specjalność z okolic Owernii. Pierwotnie wytwarzany był z „babeurre”, czyli z resztek pozostałych po procesie wyrobu masła (z maślanki). Obecnie ten niewielki, kulisty ser (o średnicy około 9 cm) powstaje z chudego, pasteryzowanego krowiego mleka.











Gaperon ma twardy miąższ, który powstaje po sprasowaniu ziaren serowych i dodaniu czosnku i pieprzu. Z zewnątrz pokryty białym nalotem grzybni Penicillium. Ser jest robiony ręcznie, ma suchą, twardą skórkę.











W smaku, choć to ser dość gruboziarnisty, bardzo ostry, ale przyjemny.

Dojrzewa na świeżym powietrzu, niegdyś zawieszano go w kuchni na belce pod sufitem, nad ogniem, aby wysechł. Historia tego sera zaczyna się ponad 1200 lat temu w Owernii. Według ludowych opowieści stopień zamożności gospodarza oceniało się po liczbie serów Gaperon wiszących w kuchni. Posag panny młodej również był szacowany na tej podstawie.











Dawnym zwyczajem, do dziś kultywowanym, było ofiarowywanie sera Gaperon przewiązanego żółtą wstążką w prezencie ślubnym albo na znak udanych zbiorów.











Dostępny przez cały rok, ale smakuje najlepiej we wrześniu.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Garrotxa











Kraj pochodzenia: Hiszpania







Typ: półtwardy






Wino: Merlot, Gewürztraminer, Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo, Sangiovese, Chianti, Beaujolais, Champagne, Albariño, Periquita, Garnacha, Sherry, Porto











Garrotxa to nowoczesny, wiejski, niepasteryzowany ser kozi z Katalonii w północnej Hiszpanii. Ser jest wytwarzany w oparciu o starą recepturę, jednak został opracowany z wykorzystaniem nowoczesnych metod.











Garrotxa ma o śnieżnobiały, zwarty, gładki miąższ i szarą, aksamitną skórkę o filcowatej fakturze.











Czyste, białe mleko, z którego wytwarzana jest Garrotxa, chłonie smak świeżych orzechów włoskich i zapach mimozy, zachowując jednocześnie śwież aromat młodej trawy. Dzięki temu ser ma łagodny orzechowy smak, z nutą zapachów ziołowych, lekko słony oraz lekko słodki.











Świetny jako przekąską z winem.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gorgonzola











Kraj pochodzenia: Włochy







Typ: miękki, dojrzewający





Wino: Sauternes, Bordeaux, Trockenbeerenauslese, Tokaj











Jeden z najbardziej znanych i jednocześnie najstarszy włoski ser przerośnięty pleśnią o delikatnym zapachu. Gorgonzola produkowana jest z pasteryzowanego, pełnotłustego krowiego mleka i podpuszczki, wytwarzana jest na dużym obszarze, obejmującym aż dwie prowincje: lombardzką i piemoncką.











Gorgonzola dojrzewa od 2 do 3 miesięcy w naturalnych kamiennych pieczarach.











Niedojrzała Gorgonzola jest półmiękka, z czasem staje się twardsza, o wyrazistym zapachu. Ma bogaty, łagodny smak, kremową konsystencję i dość ostry grzybowy aromat. Mniej dojrzała Gorgonzola jest delikatniejsza, mówi się o niej "dolce" - słodka. Starsza - ma więcej pleśni, staje się gruzełkowata i zdecydowanie ostrzejsza w smaku. Właśnie ze względu na swój oryginalny smak jest niezastąpiona we włoskiej kuchni.











Gorgonzola pochodzi z Włoch, produkowana jest w wiosce o tej samej nazwie, położonej pod Mediolanem w północnej części tego kraju. Są tacy, którzy twierdzą, że ser jest wytwarzany w tym samym miejscu od 879 roku, jednak według niektórych rodowód Gorgonzoli sięga czasów rzymskich. Razem z angielskim stiltonem i francuskim roquefortem stanowi najmocniejszą trójkę wśród niebieskich serów pleśniowych.











Gorgonzola jest najpopularniejsza w kuchni włoskiej. Jest częstym składnikiem sosów, farszów, pizzy czy risotto. Może być też samodzielną przekąską w połączeniu z czerwonym winem (najlepiej o wyraźnej nucie słodyczy), owocami, np: brzoskwiniami lub gruszkami. Świetna jako przystawka z suszonymi pomidorami i makaronem. Można ją przekładać serkiem mascarpone lub bazylią. Nadaje się do nadziewania gruszek, fig, daktyli i suszonych moreli. Starszy ser nadaje się do sałatek, doskonale rozpuszcza się na stekach, może stanowić składnik dań gorących.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gouda











Kraj pochodzenia: Holandia







Typ: półtwardy


















Gouda to ser z mleka krowiego nazwany na cześć miasteczka na południe od Amsterdamu, z którego pochodzi. Tak naprawdę bardzo niewielka ilość tego sera, sprzedawanego przecież na całym świecie, jest wytwarzana jest w wiosce Gouda. Nazwa nie jest chroniona, dlatego ser może być produkowany wszędzie, niekoniecznie w Holandii. Na szczęście pozostało jeszcze kilka mleczarni w Holandii, które produkują pyszną, tradycyjną Goudę.











Królowa Izabela podarowała, już wtedy słynną, holenderską Goudę Krzysztofowi Kolumbowi.











Im bardziej dojrzała Gouda tym intensywniejszy i bardziej złożony smak. W procesie dojrzewania miąższ sera nabiera złotej barwy i delikatnego karmelowego smaku, czasem wręcz przypominającego smak toffi. Miąższ dojrzałej Goudy jest twardszy niż tej przemysłowej.













Roczna Gouda jest słona, pikantna, z nutą karmelową.











Wino: Amarone, kalifornijski Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Barbaresco, Muscat, Grenache













Dwuletnia Gouda ma słodki, owocowy smak, często z nutą orzechową. Może być ciekawą alternatywą dla Parmezanu. Wyśmienita na przystawkę z żytnim chlebem z masłem albo z posoloną rzodkiewką. Świetna z owocami i winem.











Wino: Merlot z Nowego Świata, Riesling, Champagne, Zinfandel













Czteroletnia Gouda ma głęboki kolor karmelu, jest krucha i rozpływa się w ustach. Idealnie zrównoważony słodko-słony smak z nutą karmelu. Kawałeczek Goudy rozpuszczony w gorącej kawie smakuje karmelowo jak toffi.











Wino: Amarone, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Syrah, ZinfandelMuscat, Grenache, Riesling













Pięcioletnia Gouda ma wyrazisty, idealnie zrównoważony słodko-słony smak z nutą karmelową. Miąższ sera ma głęboki kolor karmelu, jest suchy, jednak rozpływa się w ustach.











Wino: Amarone, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Syrah, ZinfandelMuscat, Grenache












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Graddost











Kraj pochodzenia: Szwecja







Typ: półtwardy







Wino: Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Merlot











Graddost to najpopularniejszy szwedzki ser. Pochodzi z okolic koła podbiegunowego, dziś wyrabiany jest w całej Skandynawii z tłustego mleka wyjątkowo rozpieszczanych krów. Półkilogramowe krążki moczone są w czystej wodzie lodowcowej.











Graddost ma satynowy miąższ o barwie kości słoniowej i gładką, naturalną skórkę, zwykle pokrytą jasnożółtym woskiem. Jest łagodny, orzechowy, wyrazisty, bardzo kremowy, praktycznie rozpływa się w ustach.











W języku szwedzkim nazwa oznacza „dwór ziemski”. Ser został stworzony w 1961 roku i szybko stał się popularny. Pochodzi z okolic koła podbiegunowego i dzisiaj jest wytwarzany jest w całej Skandynawii.











Wyśmienity zarówno na rozpoczęcie i zakończenie posiłku. Jako przekąska najlepiej smakuje z szynką, salami, owocami i świeżym chlebem. Sprawdzi się też na kanapkach, również tych opiekanych. Doskonale nadaje się na przyjęcia: pokrojony w kostkę, w formie koreczków z winogronami lub kawałkami mandarynki. Idealnie nadaje się do deski serów, pokrojony w plastry, z lampką wina Chenin Blanc, Sauvignon Blanc lub owocowego Merlota.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Grafton Village Cheddar











Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone







Typ: twardy







Wino: Cabernet Sauvignon, Merlot, Gewurztraminer, Rioja, Sauvignon Blanc, Chardonnay











Grafton Village Cheddar powstaje w Grafton Village Cheese Company pośród pofalowanych wzgórz południowego Vermont. Od ponad stu lat ser jest ręcznie wyrabiany według tradycyjnej receptury z surowego mleka krów rasy Jersey.











Dzięki naturalnemu procesowi dojrzewania ser zachowuje kremowy, intensywny, pełen niezwykłej słodyczy, orzechowy smak bez, tak charakterystycznej dla dojrzałych cheddarów, gorzkiej nuty, za to z wyczuwalnym posmakiem owoców.











Grafton Village Cheddar to wyśmienity dodatek do sałat. Doskonale nadaje się do sosów serowych, kanapek, albo jako przekąska sama w sobie z kieliszkiem czerwonego wina. Ciekawym doświadczeniem jest porównanie go z innym dojrzałym cheddarem – różnica w smaku jest zaskakująca. Najlepiej podawać go w temperaturze pokojowej.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Grana Padano











Kraj pochodzenia: Włochy








Typ: twardy







Wino: Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino, Chianti











Specjał od tysiąca lat wytwarzany na północy Włoch na nizinie Padańskiej, od prowincji Piemontu, Lombardii i Wenecji, aż do Piacenzy i Bolonii na południu oraz do Trydentu na północy.











Grana Padano powstaje z krowiego mleka, ma złotawą, oleistą skórkę, która skrywa ziarnisty miąższ o promieniście rozchodzących się bruzdach i białej albo słomkowej barwie. Ma mocny zapach i intensywny, lekko pikantny, a zarazem delikatny smak.











Recepturę jego wytwarzania wynaleźli Cystersi z regionu Lombardii. W celu uchronienia nadwyżek sera przed zepsuciem, braciszkowie opracowali proces, w wyniku którego zaczęto wytwarzać ów nowy, twardy rodzaj sera. Proces ów zakładał między innymi podgrzewanie mleka w wielkich miedzianych kadziach, a następnie wciskanie go w okrągłe drewniane formy. Technologia ta oparła się próbie czasu i Grana Padano jest po dziś dzień wytwarzany dokładnie tak samo. Jego obecna nazwa pochodzi od miejsca powstania - doliny Padu i doliny rzeki Grana, gdzie ojcowie cystersi rozpoczęli produkcję.











Unia Europejska odznaczyła ów ser Chronioną Nazwą Pochodzenia (PDO), która określa i gwarantuje jakość produktu wytwarzanego w danym regionie, przy użyciu ściśle określonych metod o wysokim standardzie. Grana Padano jest najlepiej sprzedającym się tego typu serem na świecie.











Stanowi doskonały dodatek do potraw kuchni włoskiej. Grana Padano serwuje się od przystawek, aż po deser. Młodszy Grana Padano (który jest subtelniejszy i nie tak wyrazisty w smaku jak dojrzały) nadaje się do deski serów i potraw, w których nuta sera nie powinna dominować. Dojrzały Grana Padano (powyżej roku do dwóch lat) świetnie nadaje się do tarcia. Grana Padano można podawać samodzielnie, z winem lub owocami, zetrzeć do sałatki, zupy, makaronu czy risotto, a także pokruszyć i dodać do potraw duszonych.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gres de Vosges











Kraj pochodzenia: Francja







Typ: miękki







Wino: Riesling, Gewurztraminer, Pinot Blanc











Gres des Vosges powstaje w departamencie Bas-Rhin w Alzacji z pasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa w trzech etapach: przez pierwsze trzy tygodnie jest przemywany solanką, przez kolejne trzy tygodnie jest rafinowany wodą z dodatkiem wiśniówki, a przez kolejne trzy – przemywany wyłącznie wiśniówką, dzięki której smak sera nabiera nut owocowych.











Gres des Vosges ma intensywny aromat i bogaty, pikantny smak z wyczuwalnym cebulowym posmakiem, ale i nutą owocową.











Młody Gres des Vosges ma półmiękki miąższ, który w miarę jak ser dojrzewa nabiera niemal płynnej konsystencji. Skórka Gres de Vosges ma piękny różowo-pomarańczowy kolor, tym ciemniejszy im ser bardziej dojrzały. Każda osełka sera ozdabiana jest listkiem paproci.











Wyśmienity jako zwieńczenie posiłku. Może być również podawany z pasztetem grzybowym.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gruyère











Kraj pochodzenia: Szwajcaria







Typ: twardy







Wino: Champagne – zwłaszcza vintage, Blanc de Blanc, Gewürztraminer, Chardonnay, Syrah, kalifornijski Zinfandel, Sauvignon Blanc, Sangiovese z Nowego Świata, Chianti, Cabernet Sauvignon, Merlot











Gruyère to najsłynniejszy ser szwajcarski, produkowany w kantonie Fryburg, prawdopodobnie już od XII wieku. Do wyrobu jednego, ważącego blisko czterdzieści kilogramów krążka tego sera, potrzebne jest prawie czterysta litrów pełnego, niepasteryzowanego mleka krowiego.











Wśród prawdziwych serów szwajcarskich ma najsłodszy, orzechowy smak z nutą grzybową. Gruyère ma niezwykły, delikatny zapach, często z nutami owocowymi. Jego jasnożółty miąższ jest suchy, zwięzły i twardy, jednak wyjątkowo kremowy w smaku. Młody Gruyère jest łagodny, mleczny w smaku z wyraźną nutą orzecha. Z czasem jego smak staje się bardziej złożony, pikantny i ziemny. Gruyère występuje w odmianie słonej, słodkiej oraz półsłodkiej.











Ciągnąca się konsystencja czyni z niego podstawowy składnik fondue, quiche i świetny wybór do zapiekanek. Jest tradycyjnym składnikiem francuskiej zupy cebulowej i Croque Monsieur. Orzechowo-pikantny, pełny smak sprawia, że Gryuere wybornie nadaje się też do jedzenia "na surowo" jako przystawka lub zakończenie posiłku, a także w sałatkach. Doskonale komponuje się z jabłkiem i gruszką.

 

Źródła:

www.notquitevegan.blogspot.com
www.articles.sfgate.com
www.artisanpantry.com
www.niam.pl
www.winecountry.it
www.icewines.myblog.it
www.commons.wikimedia.org
www.gourmetsleuth.com
www.cheeseandcrackersonline.com
www.cookipedia.co.uk
www.woodstockfarmersmarket.com
www.slashfood.com
www.houstondairymaids.com
www.formaggiokitchen.com
www.winecountry.it
www.levoni.it
www.leiweb.it
www.gourmetgirlmagazine.com
www.knowfood.cn
www.guspe.cz
www.fromage-alleosse.com
www.chezlouloufrance.blogspot.com
www.igourmet.com
www.markys.com
www.practicallyedible.com
www.wallywine.com
www.spittoon.biz
www.artisanalcheese.com
www.cheese.about.com
www.cheese.com
www.efoodies.co.uk
www.tastingsgourmetmarket.com

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.