Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera N

 

"Seeria" powraca!

 

Litera "N"


Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nantais











Kraj pochodzenia: Francja







Typ: półmiękki







Wino: Muscadet











Le Curé Nantais to dojrzewający ser z krowiego mleka. Jest mały, waży zaledwie 180 g. Oryginalnie ser jest okrągły, ale występuje również w formie kwadratowej. Najwyższe walory smakowe osiąga po 6 tygodniach dojrzewania, najlepiej w okresie od maja do października.











Nantais ma smak wędzonego boczku i ostry posmak. Płukana skórka sera jest gładka i mokra, a miąższ złoty, giętki i kremowy, z nielicznymi, małymi dziurkami.











Nantais wywodzi się z czasów Rewolucji francuskiej. Legenda, bądź przekaz historyczny głosi, że stworzył go ksiądz z Vendee, który musiał uciekać przed prześladowaniami podczas Rewolucji francuskiej. Inne źródła podają, że wyprodukował go rolnik M. Hivert w Saint Julien de Concelles w 1880 roku. Przez wiele lat był produkowany na lokalnych farmach, aż ostatecznie ugruntował swoją wysoką pozycję wśród serów francuskich. Po dziś dzień Nantais wyrabia się tradycyjnymi metodami.











Pyszny jako przekąska w towarzystwie wina Muscadet.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Neufchâtel











Kraj pochodzenia: Francja







Typ: miękki






Wino: Sauvignon Blanc, Sancerre, Côtes du Rhône, Saint-Emilon, Beaujolais, Bordeaux, Bergerac, Chinon











Neufchâtel jest miękki, podpuszczkowy, surowy i nie dojrzewający. Pochodzi z Neufchâtel, miasta na północy Normandii. Wytwarzany jest w różnych kształtach: walca, równoległoboku, krążka albo serca. Skórka sera jest sucha i aksamitna, a miąższ jędrny i sprężysty. W przeciwieństwie do innych serów o miękkiej białej skórce, Neufchâtel ma ziarnistą strukturę.











Dojrzewa od 8 do 10 tygodni. Niektórzy najbardziej lubią Neufchâtel, który dojrzewa tak długo, aż skórka nabierze czerwonego zabarwienia i zapachu amoniaku. Na tym etapie ser jest gorzki, słonawy i cierpki.











Neufchâtel ma grzybowy smak i aromat. Natomiast w odmianach jest też Neufchâtel o smaku czekolady i truskawki.











Wszystko wskazuje na to, że Neufchâtel był produkowany już w 1035 roku. Wtedy to Hugo I z Gournay, miasta w pobliżu Neufchâtel, podarował go opactwu Sigy. Neufchâtel to ser, który od stuleci prawie się nie zmienił.
Od 1977 roku jest chroniony przepisami AOC.











Neufchâtel najczęściej podawany jest z pieczywem, na desce serów, jako nadzienie do krokietów i pasztecików lub jako dodatek do gęstych sosów. Używany jest również do wyrobu serników, musów oraz do dekoracji tortów i placków.

Świetnie smakuje z delikatnym czerwonym winem, np. Côtes du Rhône, Saint-Emilon, Beaujolais, a także z mocniejszymi: Bordeaux, Bergerac.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nevat











Kraj pochodzenia: Hiszpania







Typ: miękki





Wino: Onix Priorat Red Evolution











Nevat to okrągły, delikatny, miękki ser z pasteryzowanego koziego mleka. Dojrzewa 2-3 miesiące. Nazwę zawdzięcza białej aksamitnej skórce, z odbitym wzorem tkaniny, w której dojrzewa.











Nevat ma pełny, mleczny smak, z lekko słodkawą nutą, pachnie grzybami i leciutko stęchlizną. Jest wilgotny, z czasem nabiera kremowej konsystencji, co sprawia, że łatwo się rozsmarowuje.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niagara Gold











Kraj pochodzenia: Kanada







Typ: miękki







Wino: francuski Chasselas, Beaujolais, St Amour











Niagara Gold powstaje z krowiego mleka, ma kształt koła pokrytego naturalną skórką o pomarańczowej barwie. Miąższ sera jest złoto-żółty, miękki, równomiernie usiany niewielkimi dziurkami.











Niagara Gold jest łagodny i słodki, a kiedy dojrzeje, staje się pikantny. Aromat ma ziemisty.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niolo











Kraj pochodzenia: Francja







Typ: miękki







Wino: Chateau Chalon, Arbois jaune











Owczy wiejski ser wytwarzany w małej korsykańskiej wiosce Casamaccioli przez Braci Santini. Zwykle ma kwadratowy kształt i dosyć lepką konsystencję. Jego naturalna skórka ma silny, owczy zapach. Niolo dojrzewa trzy miesiące w koszykach, dlatego często na skórce widać odciśnięte sp











Dojrzały Niolo ma zwarty miąższ, o maślanym, ostrym smaku, silnym zapachu fermentacji i pełnym bukiecie. Świeży natomiast jest łagodny i ma oleistą konsystencję.











Można go marynować w kawałkach, w mocnym czerwonym winie. Świetnie smakuje z kieliszkiem białego wina.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Norsworthy











Kraj pochodzenia: Anglia







Typ: półtwardy







Wino: Riesling, Gewurztraminer











Norsworthy to delikatny, pełnotłusty ser produkowany z niepasteryzowanego koziego mleka i podpuszczki wegetariańskiej.











Zazwyczaj bardzo łagodny i kremowy, białą barwę i mocny smak i delikatny kozi posmak. Już po dwóch tygodniach jest gotowy do spożycia. W miarę dojrzewania staje się coraz bardziej kruchy, ale nie zmienia smaku i nadal jest łagodny.

 

 

Źródło:

www.thecheesegig.com                                           
www.seromaniacy.pl                                           
www.niam.pl                                           
www.gourmetsleuth.com                                           
www.artisanalcheese.com                                           
img.over-blog.com                                           
shopping.fermier.fm                                           
articles.sfgate.com                                           
www.amazon.com                                           
www.alimentias.com                                           
www.chasingthecheese.com                                           
www.aboutcheese.ca                                           
www.provincialfinefoods.com                                           
recette2.supertoinette.com                                           
www.thecheesegig.com   

Komentarze

Neufchâtel :) Był w Cyrano w Sopocie na Walentynki

Tylko nie wspominaj o serach z Cyrano... mniam :D

Nie znam żadnego z tych 6 serów. Skąd wy to bierzecie?

... z Almy :P jak się uda

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.