Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Jerzy Kruk gotuje metodą Sous-vide i degustuje wina do łososia

2011/06/14

Drodzy Klubowicze

 

 

Jak zapewne pamiętacie jednym z ostatnich gości 4senses.tv był wybitny szef kuchni Wojciech Modest Amaro. W trakcie odcinka opowiadał o swojej książce, planach na przyszłość, a także m.in. o ciekłym azocie, dokonstrukcji i metodzie gotowania sous-vide. I właśnie ten ostatni temat Jerzy Kruk - właściciel 4Senses postanowił zgłębić w najnowszym odcinku 4senses.tv. A w nim: łosoś na 4 sposoby, a także 3 białe wina.

 

Jak to wszystko wypadło? Jak gotuje Jerzy Kruk? Jak łączy wina potrawami? Oceńcie sami.


 

 

Zobacz także:

* Wojciech Modest Amaro w 4senses.tv na portalu Nasze-Wina.pl

* Łączenie wina z pizzą

* Czy Carlo Rossi pozwie sommeliera??

Komentarze

Będę musiał wypróbować tę metodę, ponieważ wydaje mi się, że może to być rewolucja w mojej kuchni :) Tylko muszę gdzieś znaleźć torebki zamykane na suwak -> ma ktoś jakiś pomysł, gdzie to dostać?

Torebeke z suwakiem w kazdym hipermarkecie , a "wysysarkę" bodajże obecnie w Lidlu za 99 zł jesli dobrze pamietam :) -> http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_19474.htm

Jak będę miał "wysysarkę" to takie torebeczki będą zbędne. Nie sądziłem, że ta machina jest tak tania :). No oczywiście, o ile nie wygląda jak zabawka (niestety w telefonie nie otwiera mi się obrazek z lidla)

Do sous-vide potrzebne są Profesjonalne pakowarki próżniowe komorowe - samo wysysanie powietrza mija się z celem potrzeba mocnej pompy i komory aby uzyskać 99% za pomocą ciśnienia. Zapraszam do odwiedzenia sklepu z pakowarkami próżniowymi dla cateringu, restauracji i przemysłu ZENTER - PAKOWARKI PRÓŻNIOWE

Profesjonalne to znaczy gastronomiczne? Macie coś co mogłoby spokojnie stanąć w domowej kuchni i nie być dodatkową "zmywarką" ze stali nierdzewnej?

Nie bije Cię kobieta, że tak tu hasasz podczas urlopu Ja juz bym zginął ... ale wiem trzeba hyć twardym, a nie .... co do gotowania, musze sprawdzić metodę, ale ... jest dosyć długa, a opine chodzą, że zatraca się struktura włokien, robi się "miękko" , ale ... bez miłej struktury mięsa ... jeśli to prawda to nie będę szczęsliwy, wolę raczej krótkie , ale intensywne przygotowanie :)

tyszer88 napisał:

Profesjonalne to znaczy gastronomiczne? Macie coś co mogłoby spokojnie stanąć w domowej kuchni i nie być dodatkową "zmywarką" ze stali nierdzewnej?


Zmywarką nie :) co najwyżej "mikrofalówka" ze stali nierdzewnej (najmniejsza komorowa pakowarka - Wymiar maszyny z zamknietą pokrywą mm 380mm x 600mm x 328mm). Ewentualnie zewnętrzne pakowarki ale jak pisałem wyżej w takim urządzeniu nie uzyska się maksymalnej próżni i potrzebne są specjalne worki perforowane wewnątrz aczkolwiek do domowego użytku myślę że jest wystarczająca - sam taką używam ale tylko do pakowania próżniowo. http://www.zenter.pl/pakowarka-prozniowa-do-sklepow-domu-titanic-350-inox.html

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.