Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Panel Degustacyjny Klubu Nasze-Wina.pl - sesja IV, 16 września 2010 r.

 

 

 

Każdy panel jest inny, każdy dostarcza innych wrażeń, inaczej inspiruje, każdy uczy. Po raz kolejny uczyliśmy się rozpoznawania smaków i zapachów, ale chyba przede wszystkim, uczyliśmy się głośnego wypowiadania naszych opinii bez obawy, że ktoś nas skrytykuje czy wyśmieje. Z każdą oceną byliśmy coraz pewniejsi rozpoznawanych cech danego wina i nawet potrafiliśmy uparcie bronić swoich sądów. A po każdej oceniającej rundzie dowiadywaliśmy się od profesjonalisty jak naprawdę pachnie i smakuje oceniane wino i coraz lepiej rozpoznawaliśmy  jak pachnie i smakuje mineralność,  jak aceton czy nafta, że nie wspomnę o pokrzywie czy liściach czarnej porzeczki.


Moim marzeniem jest zrozumieć wino. Ktoś rzucił podczas panelu takie określenie, które oddaje, moim zdanie, cała istotę degustacji. Rozpoznać zapach, smak, to dopiero wierzchołek góry lodowej. Umieć z tego rozpoznanego smaku i zapachu odczytać grona, proces produkcji, przechowywania, potencjał jaki w sobie kryje dane wino. Słuchając Szymona, który po każdej naszej rundzie opowiadał o cechach ocenianego wina, o tym jak było produkowane, czego zabrakło w tym procesie, … myślałam, ze każdy panel zbliża nas chociaż odrobinę do takiego pełnego rozumienia wina.


Na IV panelu degustowaliśmy aż 9 win. Myślę, że dla nie wprawionych degustatorów było to trochę za dużo. Sześć win na jedną sesję jest liczbą optymalną. Dla nas upływający czas oraz wypite, a nie tylko smakowane wino powodowały wzrastające zmniejszanie się zdolności odczytywania cech ocenianego wina. Ktoś nawet powiedział, że w miarę upływającego czasu tępieje nam percepcja. Miał chyba rację, chociaż muszę podkreślić, że wszyscy paneliści do końca starali się sumiennie wywiązywać ze swoich obowiązków degustatora.


IV Panel degustacyjny Klubu Nasze-Wina, tak jak wszystkie poprzednie,  prowadzony był zgodnie z opracowaną przez znanego sommeliera Szymona Kamińskiego, koncepcją oceny win i jak większość poprzednich prowadzony był przez Autora tej koncepcji.


Degustowali zaproszeni paneliści:


Ewa Hutny, Zofia Pasula, Karolina Piskorska, Marcel Kasprzak, Jerzy Pasula, Kamil Piskorski, Paweł Tyszer i Tomasz Zieliński


oraz gospodarze Panelu: 


Bożena Skibicka i Krzysztof Chełpiński.


Degustowanych win było tym razem, aż dziewięć.


Były to:


Tak je oceniliśmy:

IV_Panel_degustacyjny_wino_nr_1 magnify Wino nr 1 Sauvignon Blanc Sancerre Millesime Daniel Chotard 2007

Producent – Daniel Chotard
Kraj – Francja
Region – Loara


Wino klarowne, o pięknej słomkowej barwie ze złotymi refleksami, gęste, oleiste. Zapach mineralny, z nutami agrestu, w tle cytryna, niedojrzała czerwona porzeczka. W smaku też dużo agrestu, wyczuwalna kwasowość, w końcówce goryczka, długie.
Według opinii wszystkich degustujących pań doskonałe wino do popijania w letni wieczór na tarasie.
Będzie pasowało do owoców morza, szczególnie skorupiaków, ostryg.

Ogólna ocena 7 w skali 10 punktowej.


IV_Panel_degustacyjny_wino_nr_2 magnify Wino nr 2 Chardonnay Tinaquaic Vineyard Santa Maria Valley Foxen 2007

Producent – Foxen
Kraj – USA
Region – Okolice Santa Barbara


Wino o kolorze złota, klarowne, jednocześnie gęste, o wyraźnych łzach. Pachnie przypalonymi tostami, co jest charakterystyczne dla amerykańskiego dębu (czyli surowca, z którego zrobione były beczki w jakich dojrzewało chardonnay). Intensywność tego zapachu odlatuje po zamieszaniu. Idealnie zrównoważone, w smaku jest i słodycz i kwasowość i goryczka (komentarz sommeliera – tworzone komputerowo).  W aromatach pojawiają się kwiaty. 
Dobrze będzie pasowało do pieczeni cielęcej, potrawki z kurczaka, faszerowanej papryki.

Ogólna ocena 8 w skali 10 punktowej.

IV_Panel_degustacyjny_wino_nr_3 magnify Wino nr 3 DYADE'52 Riesling Connoisseur's Choice Weingartner-Zentralgenossenschaft eG 2008

Producent – Weingartner-Zentralgenossenschaft eG
Kraj – Niemcy
Region – Wirtembergia


Wino o barwie cytrynowej z zielonymi refleksami. Te zielone refleksy świadczą o tym, że wino ma potencjał i będzie się zmieniało na lepsze. Pięknie pachnie melonem, bzem. W smaku wyraźna kwasowość, nawet zbyt mocno to wino oparte jest na kwasowości. Wyczuwalne smaki cukru resztkowego. Trochę zbyt wodniste.

Ogólna ocena 6 w skali 10 punktowej.


IV_Panel_degustacyjny_wino_nr_4 magnify Wino nr 4 DYADE'52 Rose Premium Range Weingartner-Zentralgenossenschaft eG 2008

Producent – Weingartner-Zentralgenossenschaft eG
Kraj – Niemcy
Region – Wirtembergia

Wino o piękny miedzianym kolorze. Pachnie truskawkami i surowym mięsem. W smaku trochę cukru, ładnie przytępiona kwasowość. Właściwości lekko ściągające, trochę za mało alkoholu. Wydaje się, że to wszystko z powodu zbyt wczesnego zabutelkowania.

Możemy śmiało podać do kuchni orientalnej: chińskiej, hinduskiej, potraw z dużą ilością curry. Będzie dobrze smakowało.


Ogólna ocena 6 w skali 10 punktowej.


IV_Panel_degustacyjny_wino_nr_5 magnify Wino nr 5 DYADE'52 Pinot Meunier Winemaker's Edition Weingartner-Zentralgenossenschaft eG 2007

Producent – Weingartner-Zentralgenossenschaft eG
Kraj – Niemcy
Region – Wirtembergia

Wino  czerwone o kolorze soku truskawkowego. Zapach surowego tytoniu, ziół. Liczne nogi.  W smaku malina, porzeczka, wiśnia. Wyczuwalny alkohol. Długie o bakaliowych aromatach. Mocne, nawet agresywne wino. Ciekawe. Mimo, ze czerwone można je zakwalifikować jako różowe. Będzie doskonałe do kiełbasy z grilla, tłustego mięsa, np. karkówki.


Ogólna ocena 7 w skali 10 punktowej.



IV_Panel_degustacyjny_wino_nr_6 magnify Wino nr 6 Pinot Noir Julia's Vineyard Santa Maria Valley Foxen 2007

Producent – Foxen
Kraj – USA
Region – Okolice Santa Barbara

Bardzo mocny jak na Pinot Noir kolor ciemnej wiśni. Liczne nogi. W zapachu aceton, nalewka wiśniowa, gencjana, bazylia, nuty zwierzęce. W smaku mało słodyczy, dużo alkoholu. Wino trochę magiczne, intensywne, tak jakby z winogron odparowano połowę wody. Rok 2007 musiał być dobrym rokiem, o gorącej końcówce lata. 
Wino do ambitnych dań, np. polędwicy wołowej, dań z balsamiczną nutą.


Ogólna ocena 8 w skali 10 punktowej.



IV_Panel_degustacyjny_wino_nr_7 magnify Wino nr 7 DYADE'52 Trollinger Premium Range Weingartner-Zentralgenossenschaft eG 2007

Producent – Weingartner-Zentralgenossenschaft eG
Kraj – Niemcy
Region – Wirtembergia

Wino o barwie rozwodnionego soku truskawkowego. Niczym nie pachnie i niczym smakuje. Zupełnie bez wyrazu.


Ogólna ocena 4 w skali 10 punktowej.






IV_Panel_degustacyjny_wino_nr_8 magnify Wino nr 8 Buzet Renaissance Les Vingerons de Buzet 2006

   
Producent – Les Vingerons de Buzet
Kraj – Francja
Region – Buzot

Wino koloru ciemno czerwonego, rubinowego. Liczne nogi. W zapachu minerały, zielona papryka. Mało wyraźny smak. Zbyt krótkie. Brakuje garbnika. Zyska w towarzystwie serów pleśniowych, wędlin, np. salami czy kiełbasy z dzika.


Ogólna ocena 7 w skali 10 punktowej




IV_Panel_degustacyjny_wino_nr_9 magnify Wino nr 9 DYADE'52 Lemberger Connoisseur's Choice Weingartner-Zentralgenossenschaft eG 2007


Producent – Weingartner-Zentralgenossenschaft eG
Kraj – Niemcy
Region – Wirtembergia

Wino o ładnym ciemno czerwonym kolorze. Liczne nogi. W zapachu kiszona kapusta, po zamieszaniu zapach staje się mnie intensywny. W drugiej nucie pojawia się czarna porzeczka, zmięta pokrzywa. W smaku wiśnia, w końcówce pieprz. Szczep, z którego zostało stworzone to odpowiednik austriackiego Blaufrankisch.
Będzie pasowało do klasycznych dań mięsnych.
Najlepsze wino Targów Wine & Spirits 2010.


Ogólna ocena 8 w skali 10 punktowej


Ogólna ocena wina powstaje w formie konsensusu po dyskusji wszystkich uczestników Panelu.


Protokołowała - Bożena Skibicka


Obejrzyj fotorelację: ----> kliknij <----

 


 

Komentarze

Faktycznie 9 win to trochę za dużo. 6 jest liczbą optymalną.

Hmm... Brzmi nieźle! :)
Czy istnieje szansa uczestniczenia w takim panelu? :]

Panie Krzysztofie, traktuję to jako zgłoszenie chęci uczestnictwa. Kolejny panel organizujemy 28 października. Podeślę Panu zasady uczestnictwa.

Bardzo chętnie zapoznam się z zasadami! :)

Zasady już prawie na ukończeniu. Bo zostały nieco zmodyfikowane. Trwają jeszcze konsultacje wewnętrzne. Prześlę natychmiast jak się skończą.
Gdyby ktoś jeszcze był zainteresowany to proszę o informację.

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.