Faktycznie 9 win to trochę za dużo. 6 jest liczbą optymalną.
Panel Degustacyjny Klubu Nasze-Wina.pl - sesja IV, 16 września 2010 r.
Każdy panel jest inny, każdy dostarcza innych wrażeń, inaczej inspiruje, każdy uczy. Po raz kolejny uczyliśmy się rozpoznawania smaków i zapachów, ale chyba przede wszystkim, uczyliśmy się głośnego wypowiadania naszych opinii bez obawy, że ktoś nas skrytykuje czy wyśmieje. Z każdą oceną byliśmy coraz pewniejsi rozpoznawanych cech danego wina i nawet potrafiliśmy uparcie bronić swoich sądów. A po każdej oceniającej rundzie dowiadywaliśmy się od profesjonalisty jak naprawdę pachnie i smakuje oceniane wino i coraz lepiej rozpoznawaliśmy jak pachnie i smakuje mineralność, jak aceton czy nafta, że nie wspomnę o pokrzywie czy liściach czarnej porzeczki.
Na IV panelu degustowaliśmy aż 9 win. Myślę, że dla nie wprawionych degustatorów było to trochę za dużo. Sześć win na jedną sesję jest liczbą optymalną. Dla nas upływający czas oraz wypite, a nie tylko smakowane wino powodowały wzrastające zmniejszanie się zdolności odczytywania cech ocenianego wina. Ktoś nawet powiedział, że w miarę upływającego czasu tępieje nam percepcja. Miał chyba rację, chociaż muszę podkreślić, że wszyscy paneliści do końca starali się sumiennie wywiązywać ze swoich obowiązków degustatora. IV Panel degustacyjny Klubu Nasze-Wina, tak jak wszystkie poprzednie, prowadzony był zgodnie z opracowaną przez znanego sommeliera Szymona Kamińskiego, koncepcją oceny win i jak większość poprzednich prowadzony był przez Autora tej koncepcji. Degustowali zaproszeni paneliści:
Wino nr 1 Sauvignon Blanc Sancerre Millesime Daniel Chotard 2007Producent – Daniel Chotard
Wino nr 2 Chardonnay Tinaquaic Vineyard Santa Maria Valley Foxen 2007Producent – Foxen
Ogólna ocena 8 w skali 10 punktowej. Wino nr 3 DYADE'52 Riesling Connoisseur's Choice Weingartner-Zentralgenossenschaft eG 2008Producent – Weingartner-Zentralgenossenschaft eG
Wino nr 4 DYADE'52 Rose Premium Range Weingartner-Zentralgenossenschaft eG 2008Producent – Weingartner-Zentralgenossenschaft eG Wino o piękny miedzianym kolorze. Pachnie truskawkami i surowym mięsem. W smaku trochę cukru, ładnie przytępiona kwasowość. Właściwości lekko ściągające, trochę za mało alkoholu. Wydaje się, że to wszystko z powodu zbyt wczesnego zabutelkowania. Możemy śmiało podać do kuchni orientalnej: chińskiej, hinduskiej, potraw z dużą ilością curry. Będzie dobrze smakowało. Ogólna ocena 6 w skali 10 punktowej. Wino nr 5 DYADE'52 Pinot Meunier Winemaker's Edition Weingartner-Zentralgenossenschaft eG 2007Producent – Weingartner-Zentralgenossenschaft eG Wino czerwone o kolorze soku truskawkowego. Zapach surowego tytoniu, ziół. Liczne nogi. W smaku malina, porzeczka, wiśnia. Wyczuwalny alkohol. Długie o bakaliowych aromatach. Mocne, nawet agresywne wino. Ciekawe. Mimo, ze czerwone można je zakwalifikować jako różowe. Będzie doskonałe do kiełbasy z grilla, tłustego mięsa, np. karkówki. Ogólna ocena 7 w skali 10 punktowej. Wino nr 6 Pinot Noir Julia's Vineyard Santa Maria Valley Foxen 2007Producent – Foxen Bardzo mocny jak na Pinot Noir kolor ciemnej wiśni. Liczne nogi. W zapachu aceton, nalewka wiśniowa, gencjana, bazylia, nuty zwierzęce. W smaku mało słodyczy, dużo alkoholu. Wino trochę magiczne, intensywne, tak jakby z winogron odparowano połowę wody. Rok 2007 musiał być dobrym rokiem, o gorącej końcówce lata. Ogólna ocena 8 w skali 10 punktowej. Wino nr 7 DYADE'52 Trollinger Premium Range Weingartner-Zentralgenossenschaft eG 2007Producent – Weingartner-Zentralgenossenschaft eG Wino o barwie rozwodnionego soku truskawkowego. Niczym nie pachnie i niczym smakuje. Zupełnie bez wyrazu. Ogólna ocena 4 w skali 10 punktowej. Wino nr 8 Buzet Renaissance Les Vingerons de Buzet 2006 Wino koloru ciemno czerwonego, rubinowego. Liczne nogi. W zapachu minerały, zielona papryka. Mało wyraźny smak. Zbyt krótkie. Brakuje garbnika. Zyska w towarzystwie serów pleśniowych, wędlin, np. salami czy kiełbasy z dzika. Ogólna ocena 7 w skali 10 punktowej Wino nr 9 DYADE'52 Lemberger Connoisseur's Choice Weingartner-Zentralgenossenschaft eG 2007
Wino o ładnym ciemno czerwonym kolorze. Liczne nogi. W zapachu kiszona kapusta, po zamieszaniu zapach staje się mnie intensywny. W drugiej nucie pojawia się czarna porzeczka, zmięta pokrzywa. W smaku wiśnia, w końcówce pieprz. Szczep, z którego zostało stworzone to odpowiednik austriackiego Blaufrankisch. Ogólna ocena 8 w skali 10 punktowej
Obejrzyj fotorelację: ----> kliknij <----
|
Komentarze
Hmm... Brzmi nieźle! :)
Czy istnieje szansa uczestniczenia w takim panelu? :]
Panie Krzysztofie, traktuję to jako zgłoszenie chęci uczestnictwa. Kolejny panel organizujemy 28 października. Podeślę Panu zasady uczestnictwa.
Bardzo chętnie zapoznam się z zasadami! :)
Zasady już prawie na ukończeniu. Bo zostały nieco zmodyfikowane. Trwają jeszcze konsultacje wewnętrzne. Prześlę natychmiast jak się skończą.
Gdyby ktoś jeszcze był zainteresowany to proszę o informację.