Podręczny słownik terminów degustacyjnych
Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".
Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.
Dla początkujących i dla przypomnienia.
Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
O
Octan etylu Patrz eteryczne, skisłe, lotne.
Octowe Wino którego aromat i smak wskazują na obecność kwasu octowego. Zwane też ciernistym.
Odmianowe (wino jednoodmianowe, wino szczepowe, wino jednoszczepowe) Oznacza wino, wyprodukowane w taki sposób, że jego charakter pozostaje pod dominującym wpływem jednej odmiany winorośli, np. chardonnay, merlot, pinot noir i cabernet sauvignon. Oznaczenie umieszczane na etykiecie wina określa dominujący szczep. Istnieją wina sporządzone w 100% z winogron jednego szczepu, jednak nie jest to warunek konieczny, aby wino zostało uznane za odmianowe – przepisy różnych krajów określają procentowy udział winogron wymagany dla takiego oznaczenia. W Unii Europejskiej minimum to 85% (przepisy niektórych apelacji wymagają 90-95%), w Stanach Zjednoczonych zaś tylko 75%.
Ogniste Agresywne, a nawet przykre, za sprawą wysokiej zawartości alkoholu, kwasu, taniny.
Oleiste Bogate i gładkie.
Orzechowe Aromat orzechów: laskowych, włoskich, nerkowca; świeżych, suszonych, palonych.
Osad Resztki opadłe na dno kadzi lub beczki po fermentacji: martwe drożdże, cząsteczki miąższu, skórki itd. Również substancje wytrącające się w winach dojrzewających w butelce, na przykład w porto typu Vintage.
Ostre Wino o niemal nieprzyjemnej kwasowości.
Owocowe Określenie wytarte, ale niezbędne: oznacza wino o bogatej nucie owocowej, zwykle nieskomplikowanej, choć ani trochę przez to gorszej.
* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.
Źródła:
www.neurosciencemarketing.com "Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS pl.wikipedia.org http://czaswina.pl
|