Dobór sera do wina
Jak wszyscy zapewne wiemy ser i wino... to piękne połączenie. Postanowiliśmy przygotować dla Was "Dobór wina do serów", który nazwaliśmy "Seerią". Przedstawiać ona będzie propozycje serów z ich krótkimi opisami i propozycją łączenia ich z winami. Życzymy miłej lektury! |
Sery i wina - litery Y i Z
Sery: Yarra Valley Pyramid, Yerba Santa Shepherd’s Cheese, Zamorano, Zigher
Sery i wina - litera W część II
Sery: Windsor Blue, Windsor Red, Royal Windsor, Winey Goat, Woolsery
Sery i wina - litera W część I
Sery: Wabash Cannonball, Walnut Gouda, Wensleydale, Blue Wensleydale, White Stilton
Sery i wina - litera V część II
Sery: Van Dijk Aged Chevre, Västerbotten, Vento d'Estate Vaccino, Vermont Shepherd, Vignerons, Vignotte, Volendam
Sery i wina - litera V część I
Sery: Vacherin Fribourgeois, Vacherin Mont d'Or, Vadenost, Val Bagner, Valdeón, Valençay, Valtellina Casera
Sery i wina - litera U
Sery: U Bel Fiuritu, U Pecurinu, Ubriaco, Ulloa, UnieKaas Hollandse Chevre, Urgelia, Urtaler
Sery i wina - litera T
Sery: Talleggio, Tarentaise, Teleme, Testun al Barolo, Tête de Moine, Tilsit, Tomme de Savoie, Tomme Vaudoise, Tornegus
Sery i wina - litera S część II
Sery: Sbrinz, Sentinelle, Serra da Estrela, Shropshire Blue, Stanser Rotelli, Stilton
Sery i wina - litera S część I
Sery: Saga, Saint Agur, Saint Albray, Saint Andre, Saint Marcellin, Sainte Maure de Touraine, São Jorge, Sap Sago
Sery i wina - litera R
Sery: Raclette, Rauchkäse, Reblochon, Red Leicester, Robiola Bosina, Roncal, Roomano, Roquefort
Sery i wina - litera P część II
Sery: Pepper Jack, Piave Vecchio, Pierre Robert, Pont l'Évêque, Port Salut, Prastost, Provolone
Sery i wina - litera P część I
Sery: Panela, Parmigiano Reggiano, Pave Affinois, Pecorino: Pecorino Romano, Pecorino Toscano
Sery i wina - litera O
Sery: Oka, Old Amsterdam, Olivet au Foin, Ombra, Oregon Blue Vein, Oscypek, Ossau Iraty
Sery i wina - litera N
Sery: Nantais, Neufchâtel, Nevat, Niagara Gold, Niolo, Norsworthy
Sery i wina - litera M część II
Sery: Mirabo Walnut, Montasio, Monte Veronese, Monterey Jack, Morbier, Mozzarella di Bufala, Munster.
Sery i wina - litera M część I
Sery: Le Marechal, Madrigal (Baby Swiss), Mahón, Manchego, Manouri, Maroilles, Mascarpone, Mimolette.
Sery i wina - litera L
Sery: Laguiole, Lancashire, Langres, Laurier, Le Chevrot, Le Moulis, Leyden (Leiden – tylko w Holandii, Liberty's Cream, Livarot, Los Beyos.
Sery i wina - litera K
Sery: Kashkaval (Kaszkawał), Kasseri, Kefalotiri, Kervella Chèvre Frais, Kikorangi, King River Gold, Knockdrinna, Kunik, Kuntener.
Sery i wina - litery I i J
Sery: Iberico, Ibores, Idiazábal, Ilha (São Jorge), Jarlsberg.
Sery i wina - litera H
Sery: Halloumi, Halloumi, Herve, Hoch Ybrig, Hoja Santa, Holy Goat Pandora, Humbolt Fog.
Sery i wina - litera G
Sery: Gaperon, Garrotxa, Gorgonzola, Gouda, Graddost, Grafton Village Cheddar, Grana Padano, Gres de Vosges, Gruyère.
Sery i wina - litera F
Sery: Feta, Fiscalini 18 Month Bandage Wrapped Cheddar, Fleur du Maquis, Flixer, Fontina Val d'Aosta, Försterkäse albo Bergfichte, Fourme d'Ambert, Fromager d'Affinois.
Sery i wina - litera E
Sery: Edam, L'edel de Cleron, Elmhirst, Ementaler (Emmenthal, Emmental, Emmentaler), Epoisses (Epoisses de Bourgogne), Etorki, Evora, Explorateur.
Sery i wina - litera D
Sery: Danablu, znany jako Marmara, zwany też Danish Blue, Délice de Bourgogne, Derby, Sage Derby, Double Gloucester, Doux de Montagne, Dry Jack.
Sery i wina - litera C
Sery: Cabrales, Caerphilly, Camembert, Cantabria, Cantal (Cantalet), Capricorn, Cambozola, Carmody, Castelmagno, Celtic Promise, Chaource, Chaubier, Chaumes, Cheddar, Cheshire, Chevre, Colby, Comté zwany również Gruyere de Comte, Coulommiers, Crottin de Chavignol.
Sery i wina - litera B
Sery: Babybell, Baby Swiss, Ballyoak, Banon, Beaufort, Beenleigh Blue, Bel Paese, Bleu d'Auvergne, Blue Castello, Boschetto al Tartufo Bianchetto, Boursin, Brick.