17.01.2013 14:24
Nie wiem czy pamiętacie, że kiedyś Jurek Kruk też dobierał wino do pizzy:
Jerzy Kruk łączy wino z pizzą w 4senses.tv
Pizze: margherita, capricciosa, quattro formaggi i capri
17.01.2013 17:17
pamiętamy ... i nie było tam hawajskiej :D
17.01.2013 18:00
:P w sumie to dawno nie jadłem pizzy ... a znalazłem jakis nowo-polecany super-ekstra-wypasiony wg recenzji z tą przekąską
... dobrze, że właśnie zjadłem jelonka, bo bym poślinił ekran na to salami ;)
17.01.2013 19:25
Ja tylko wiem co pasuje do mojej super pysznej mega wypasionej pizzy - po wielotygodniowych degustacjach zdecydowanie - Primitivo na pierwszym miejscu a Barbera z Piemontu na drugim:)
17.01.2013 20:06
Jak sobie teraz wspominam ile to ja się opisałem, że włoskie wina beeee , ze nic ciekawego, że mogliby się postarać ... a od 2 tygodni w zasadzie 90% to Barbera d'Alba i Primitivo di Manduria :)
17.01.2013 20:11
Włoskie wina beeee?? To, co Ty za włoskie wina piłeś Dominiku?:)
17.01.2013 20:22
Wspomnienia z wakacji ... byłem np. w Hiszpanii i Portugalii, idziesz tam do pierwszego lepszego sklepu, nawet nie musi to być sklep tylko z winami i masz trafione wina 10 na 10 ... no może w PT 9 na 10 , ten sam sposób w Italii i trafione 2 na 10 ( oczywiście nie brałem Barolo i Amarone ) , zakres cenowy 2-10 E. Nawet Francja to jakieś 6 na 10 ...
17.01.2013 20:41
To ja osobiście nigdy nie miałem problemu z trafieniem z dobrym winem w Italii. Też nie biorę pod uwagę Amarone i Barolo, ale jak szukałem Ripasso, V.Classico, Merlota, czy chociażby sycylijskiego Nero to tak 8/10 było trafionych i zawsze pojawiał się ciężki wybór, ale zaznaczam, że nie szukałem w sklepach tylko u małych producentów w winnicach. W sklepach to wszędzie różnie bywa. Doświadczyłem tego i w Hiszpanii i we Włoszech. W Portugalii niestety nie byłem :)
17.01.2013 20:55
Ja po małych sklepach to w sumie tylko w PT chodziłem, nigdy niestety ekipa wakacyjna nie chce klepnąć szwędania sie za winem zbyt długo, więc często kończę na supermarketach :(, ale w Hiszpanii serio ani jednego pudła przez całe 2 tygodnie :)
17.01.2013 21:04
dominikw napisał:
Jak sobie teraz wspominam ile to ja się opisałem, że włoskie wina beeee , ze nic ciekawego, że mogliby się postarać ... a od 2 tygodni w zasadzie 90% to Barbera d'Alba i Primitivo di Manduria :)
Ha ha - mam tak samo - na przemian Primitivo di Manduria z Barbera Villa Martino. Dlatego też na okrągło wcinamy włoską kuchnię. Zdradzam włoskie wina w temacie białe - z Nową Zelandią - a tak poza tym Primitivo I am in love:)
17.01.2013 21:40
Mieszając dalej temat - USA ... może polecić jakies ogólnodostępne, dobre wina , bo mam straszne "plecy" z mocarstwem CR :)
17.01.2013 22:51
Rioja napisał:
Ha ha - mam tak samo - na przemian Primitivo di Manduria z Barbera Villa Martino. Dlatego też na okrągło wcinamy włoską kuchnię. Zdradzam włoskie wina w temacie białe - z Nową Zelandią - a tak poza tym Primitivo I am in love:)
Myślę, że pewną Barberę Dominik może polecić :)
18.01.2013 11:51
Polecałem tu już tyle razy Barbere od Ciebie ;), że chyba każdy juz zamówił ;)
18.01.2013 18:48
Chetnie zamówię, proszę o namiar:)
20.01.2013 10:21
wiem, wiem, podesłałem linka.
Ja dzisiaj na spokojnie będę kończył
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10189/?came_from=/nw/p... tylko 2008* a już myślę jak by tu na degustację podsunąć Rose z 2012r :)
*-przy okazji, jeśli się ktoś kręci po restauracjach warszawskich, powinien się natknąć na to wino