Pawle klikaj Lubie to ! Dla Kuchnia Staropolska na FB , paczaj paczaj jaki fajny przepis żech znalozł
Kuchnia staropolska
I żabi kotlet z ziemniakami, pierwsza połowa XIX wieku: "Kotleciki żabie z kartoflami"
Wyjmij kości z dużych żabich udów, zrób z dwóch razem zsiekanych udów kotleciki , wetknij wyjętą kość z boku , posmaruj kotleciki masłem, zanurz je w okruszki z bułki, i polewając wciąż roztopionym masłem , piecz je na ruszcie, aż zżółknieją jak bułka. Włóż do kaserolu kilka kawałeczków słoniny , szynki, marchwi, kilka krajanek cebuli i małych zgotowanych kartofli, niech się wszystko smaży powoli, i podlewaj póty rosołem aż nie zmięknieje; wtedy wyjmij kartofle , posyp resztę mąką, i zalej filiżanką rosołu i sokiem z jednej cytryny. Wyłóż kartofle na półmisek, przecedź sos na nie, a kotleciki tak po krajach półmiska pokładź ,aby z każdego kostkę było widać."