10.02.2010 19:35
Jakim winem podjąć swoją Drugą Połowę?
Alan Boehmer
Słodkie czy wytrawne?
Zapytajcie jakiegokolwiek właściciela winiarni, czy woli wina słodkie, czy wytrawne, a niemal każdy wskaże wytrawne. Kiedy jednak przyjrzymy się sprzedaży, zwłaszcza białych win, na czele, częściej niż wina jasne, kwasowe wytrawne, znajdą się wina off-dry (tzw. delikatnie słodkie).
Powrót słodkich win
Grupa zwolenników słodkich win rośnie, nawet pośród tych, którzy niechętnie się do tego przyznają. Chardonnay z Nowego Świata, o zdecydowanie słodkim finiszu, jest najczęściej uprawianą odmianą w Kalifornii. Możliwe, że jego niezwykłe powodzenie wśród prostych miłośników wina złagodził pogardę dla słodyczy wina.
Do czego podać słodkie wino?
Od zawsze słodkie wina kojarzone są z deserami i serami, a ich wybór jest ogromny. Jednym z najelegantszych aspektów wyśmienitej kolacji są dwa albo trzy zacne sery i, tak jest, słodkie wino. Mocne czerwone również stanęłoby na wysokości zadania, ale klasyczne zestawienie wymaga podania Porto, Sauternes albo białego wina z późnych zbiorów.
Można by bez końca wyliczać wyborne słodkie wina pasujące do serów, jednak Walentynki nieodmiennie przywodzą na myśl... czekoladę. I tu musimy poradzić sobie z zawiłościami łączenia słodkich win ze słodkościami. Ogólnie przyjętą zasada głosi, że wina powinny dopełniać smak słodkich dań, dlatego też nie powinny być słodsze niż te dania. Są wszakże znakomite wyjątki. Dla wielu bogaty smak Porto i czekolada to idealne połączenie, a niektórzy kucharze* wręcz polecają np. słodkie Sauternes do delikatnego sufletu Grand Marnier.
Czekolada i wino
Wypróbowałem każde połączenie wina i czekolady jakie mi przyszło do głowy, i nadal uważam, że ciemną czekoladę, zwłaszcza pod postacią trufla albo czekoladki, najlepiej dopełnia bogate Cabernet Sauvignon. Nie Zinfandel z późnego zbioru, chociaż są tacy, którym takie połączenie również przypadnie do gustu. Wyjątkowy smak Cabernet Sauvignon świetnie łączy się z czekoladą, a rezultat przypomina w smaku wiśnię w czekoladzie.
Dlatego może warto Walentynkowy wieczór zakończyć czekoladowym deserem podanym z Cabernet Sauvignon, a resztę wieczoru spędzić przy kominku sącząc Porto? Czy wspomniałem też ser Stilton? …
* np. Julia Child – amerykańska kucharka, autorka książek kucharskich (najważniejsza to Mastering the Art of French Cooking z 1961) i programów kulinarnych (przede wszystkim The French Chef), dzięki którym spopularyzowała w USA francuską kuchnię.
Źródło: http://newworldwine.suite101.com/article.cfm/sweet_wines_...