Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Degustacje, degustacje, degustacje! - KRK - Świąteczny panel degustacyjny

02.12.2013 02:35

Na razie relacja foto ..ale w tajemnicy dam znać, że ... wina poległy :) https://www.facebook.com/media/set/?set=a.740027206026994...

02.12.2013 19:06
Z karpiem czy pierogami? :) Wszystkie?!?

02.12.2013 21:34
Sprawdzalismy pierogi i karpia do kazdego wina. Z pierogami było zdecydowanie lepiej, karp jak słusznie zauwazył Tomasz Fijał , to rybka słodkowodna i pomysły importerów były mocno chybione. Degustacja trwała -prawie 6 godzin :D

03.12.2013 16:37
Gruner Veltliner do karpia musi pasować

03.12.2013 17:05
Nie pasował i o ile mnie pamięć nie myli to chyba głosami 0:10, ale notatki mam w domu, WineMike może sprawdzić :)

04.12.2013 12:40
beczkowany może by i pasował...

04.12.2013 12:42
chociaż z tego co widzę to mnie jeden pasował - ten od hofbauera

04.12.2013 14:03
W Austrii klasycznie podaje się Veltlinera do karpia, ewentualnie Rieslinga.

04.12.2013 15:57
A w Polsce? :]

04.12.2013 17:50
Paweł napisał:

A w Polsce? :]


Zbyt mała próbka sondażowa wybrała by wina. Niestety....

04.12.2013 22:32
haha ;)))))))

05.12.2013 04:12
Z Centralą lekko nie ma ... Karp ... pierogi ... hmm no dobrze, ale kupić ? Nie wypada ... przygotować ... kto ma czas ? Dział kulinarny dopingowałem, ale czasu już mi zabrakło Na szczęście grupa stałych panelowiczów z Krakowa to nie byle jak ekipa, ale sami zagorzali wojownicy kulinarno-winni :) Z pomocą podążyły z przygotowaniem pierogów z kapusta i grzybami Korni i Jagódka, a karpia przygotował Dontomasson ...ale jak wiadomo dla KRK to mało, mało Pierożki kruche z grzybami przygotowała Ewann, ciasto fasolowe OnaTemuWinna i Skyluker ... a jeszcze paluszki i ciasto też handmade by Jagodka :)

Gościliśmy tym razem w nowym i zarazem pierwszym Wine Bar w Krakowie Stoccaggio (ul. Krupnicza 9), który to oferuje duży wybór win (250) z całego świata. Wśród nich znajdziecie wina zarówno ze znanych regionów winiarskich (Toskania, Piemont czy Rioja), jak i tych o mniejszej renomie. Kolekcję win planują stale rozszerzać (docelowo ok 400 różnych etykiet)

Stoccaggio dysponuje dwoma Enomatikami. Dzięki czemu istnieje szansa zdegustowania wybranych win przed ich zakupieniem.

Skład panelistów:
Korni, Jagodka, OnatemuWinna, Ewann, Aragonez, ArturW, Dontomasson, ZWinemnaTy, Dominikw, Skyluker

Wina dostarczyli:





Wina :
1) Chateau Gravaillas Graves 2009
- LIDL 32.99 zł
- średnia ocena: 3,8
- do pierogów 6/10
- do karpia 5/10

2) Rizling rýnsky Habanske 2012
- Żabka 19,99 zł
- średnia 4,6
- do pierogów 4/10
- do karpia 4/10

3) Riesling Van Volxem 2012
- Mielżynski 64 zł
- średnia ocena: 6,9
- do pierogów 9/10
- do karpia 8/10

4) Pinot Grigio Dama D'Oro Marchese Adorno 2011
- Pavese 49 zł
- średnia ocena: 3,3
- do pierogów 3/10
- do karpia 1/10

5) Girlan Pinot Grigio 2012
- Solovino 45 zł
- średnia ocena: 5
- do pierogów 7/10
- do karpia 2/10

6) Granetto Pinot Grigio 2011
- Adex 34 zł
- średnia ocena: 4,6
- do pierogów 4/10
- do karpia 1/10

7) Sauvignon Provincia di Pavia IGT Monsupello 2012
Pavese & Pavese 55 zł
- średnia ocena: 5
- do pierogów 2/10
- do karpia 3/10

8) Tamas Sike Olaszrizling Superior 2011
- Solovino 44 zł
- średnia ocena: 5
- do pierogów 2/10
- do karpia 8/10

9) HS Gruner Veltliner Weinviertel DAC Hochstrass 2012
- Winoikieliszki.pl 50 zł
- średnia ocena: 6,2
- do pierogów 4/10
- do karpia 1/10

10) TU Gruner Veltliner Vom Urgestein 2012
- Winoikieliszki.pl 65 zł
- średnia ocena: 6,8
- do pierogów 1/10
- do karpia 0/10

11) Weingut_Ecker-Eckhof Roter Veltliner Wagram QUW 2012
- Winoikieliszki.pl 40 zł
- średnia ocena: 6,8
- do pierogów 0/10
- do karpia 1/10

12) Ecker-Eckhof Roter Veltliner Steinberg QUW 2012
- Winoikieliszki.pl 69 zł Złoty medal Enoexpo 2013
- średnia ocena: 5,9
- do pierogów 0/10
- do karpia 2/10

13) Costadune Frapatto-Shiraz Mandrarossa 2012
- Mielżyński 29,50 zł
- średnia ocena: 6
- do pierogów 0/10
- do karpia 0/10

14) Riesling Feinherb Loosen Bros 2012
- Stoccaggio Wine Bar 45 zł
- średnia ocena: 7,7
- do pierogów 10/10
- do karpia 10/10

15) poza konkursem: Cabernet Franc IGT Veneto Boron

Relacja foto (dostępna publicznie) https://www.facebook.com/media/set/?set=a.740027206026994...

05.12.2013 10:04
:) done

05.12.2013 10:31
:)

06.12.2013 02:33
do słodkowodnej ryby, pieczonej w dodatku z panierką podaje się średnio zbudowane wina, dość pełne, o niższej kwasowości niż Gruner Veltiner czy Riesling (co nie oznacza, że wybiórczo także one będą pasować, zwłaszcza lekko podciągnięte beczką). Z taką rybką poradzi sobie świetnie Chardonnay (zwłaszcza Chablis). W asyście rybki dobrze sprawdzi się także proste Chardonnay z beczki, lub Chardonnay z Viognierem i pewnie jeszcze z tuzin innych win;-) Do dorady czy innej ryby morskiej zdecydowanie lepiej pójdzie wtedy jakiś Sav. Blanc, Vinho Verde, Riesling itd. Coś o wyższej kwasowości.

07.12.2013 11:53
ZwinemNaTY napisał:

do słodkowodnej ryby, pieczonej w dodatku z panierką podaje się średnio zbudowane wina, dość pełne, o niższej kwasowości niż Gruner Veltiner czy Riesling (co nie oznacza, że wybiórczo także one będą pasować, zwłaszcza lekko podciągnięte beczką). Z taką rybką poradzi sobie świetnie Chardonnay (zwłaszcza Chablis). W asyście rybki dobrze sprawdzi się także proste Chardonnay z beczki, lub Chardonnay z Viognierem i pewnie jeszcze z tuzin innych win;-) Do dorady czy innej ryby morskiej zdecydowanie lepiej pójdzie wtedy jakiś Sav. Blanc, Vinho Verde, Riesling itd. Coś o wyższej kwasowości.


Raczyłbym polemizować, w końcu sum ma inne mięso niż sandacz, a sandacz ma mniej tłuszczu niz panierowane dzwonko z węgorza. Beczkowane chardonnay bywają często zbyt maślano/waniliowe w szczególności w łączeniu z tłustym i mało kwasowym viognier mągą być zwyczajnie zbyt ciężkie i "przykryć" rybę. Beczkowane chardonnay(dużo, oczywiście zależy od kwasowości takiego wina) z reguły staram się łączyć z rybami (w panierce czy nie) pieczonymi bądź smażonymi z dużą ilością masła lub podawanymi z sosami maślanymi czy śmietanowymi. Nie ma nic piękniejszego od okonia, pstrąga czy troci wędrownej połączonej z chrupkim rieslingiem czy grunerem (oczywiście wszystko warunkuję również od grubości paniery, gruba to dużo jaja, a wtedy zgodziłbym się z przedmówcą). Więc sama ryba w panierce (słodkowodna czy nie) lubi różne wina. Eksperymentujmy! Święta w szczególności sprzyjają eksperymentom :)

07.12.2013 17:13
Mi ewidentnie brakowało właśnie jakiegoś Chardonnay z lekką beczką ..., rieslingi jak zawsze wyszły o.k., ale wolałbym więcej nafty ...

07.12.2013 20:33
dominikw napisał:

Mi ewidentnie brakowało właśnie jakiegoś Chardonnay z lekką beczką ..., rieslingi jak zawsze wyszły o.k., ale wolałbym więcej nafty ...


Widocznie nie miałeś obok BP ;)


08.12.2013 00:29
jakościowo Austria i jej wina wypadły najlepiej. Wina od Wojtka (wszystkie cztery) były technicznie bez zarzutu. Perfekcyjnie wykonane. Do naszych dań mniej lub bardziej trafione. Lepiej sprawdziły by się może w asyście jakiś kalte plate, bawarskiej sałatki ziemniaczanej czy wreszcie wiener schnitzel. Solo wszystkie cztery wina były więcej niż dobre.

13.12.2013 02:08
... w każdej kategorii wygrały:
Riesling Feinherb Loosen Bros 2012
- Stoccaggio Wine Bar 45 zł
- średnia ocena: 7,7
- do pierogów 10/10
- do karpia 10/10

Drugie miejsce:
Riesling Van Volxem 2012
- Mielżynski 64 zł
- średnia ocena: 6,9
- do pierogów 9/10
- do karpia 8/10

20.12.2013 03:00
Podsumowując wina nie zawiodły jako ... wina, ale do kilku potraw wigilijnych niestety tak. Największy problem był z karpiem, trochę lepiej z pierogami z grzybami i kapustą. Najbardziej osobiście zawiodłem się na winach od Pavese&Pavese, którego to importera chwaliłem za wina z Lombardii ...nadzieja była, ale padła. Szkoda. Najlepsza selekcja zdecydowanie od Winoikieliszki.pl oraz Stoccaggio Wine Bar. Blisko i grzecznie jak zawsze ze stonowanymi, dobrze sprzedającymi się winami podążał Mielżyński, a najbaczniej obserwować z zaciekawieniem będziemy w najbliższym czasie chyba Solovino.

W tym miejscu powodzenie w Nowym Roku życzę szczególnie nowej "trójce" na rynku, którzy uraczyli nas świetnymi i zarazem ciekawymi winami: Winoikieliszki, Stoccaggio i Solovino ... TRZYMAMY KCIUKI !!!

Przy okazji pojawiały się pytania o Rose, co polecam z Krakowa ?

Od Solovino.pl te cztery możecie brać śmiało : http://www.nasze-wina.pl/nw/purchaseplace/1300/action/zak...
W Stoccaggio Wine Bar kupicie genialne : Chateau Viranel Rose lub wersję ekonomiczną rose Château-Bizard.

Od Wino Kawa Oliwa http://www.nasze-wina.pl/nw/purchaseplace/1194/action/zak... oraz genialne w kategorii pijalnośći i jakość cena Rose Venezia http://www.nasze-wina.pl/nw/wine/12446/ ...nie wiedzieć czemu jeszcze przeze mnie ocenione, jak już chyba nie jeden 6-pack pękłBędzie mocne 7 :)


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem