23.02.2010 17:20
na podstawie tekstu Courtney Cochran
Druga część nowej serii, która pojawiła się w zeszłym tygodniu jako część wątku "Jak polubić zimę" - "Wina 'pomostowe' - bridge wines" - Pinot Gris. Białe wino i gęś? Albo pasztet?
Pinot Gris (Pinot Grigio)
Smak Pinot Gris zależy od regionu, z którego pochodzi. Pinot Gris występuje na całym świecie, dlatego jego smak różni się w zależności od miejsca pochodzenia – od gruszki azjatyckiej (Oregon) po smak bardzo dojrzałych owoców tropikalnych i miodu (Francja). Najlepsze „pomostowe” Pinot Gris pochodzą z Francji, z północno-wschodniej Alzacji – są pełne, tłuste, miodowe z delikatną nutą przypraw.
Najlepiej smakują z wszelkimi wariacjami kurczaka w miodzie i pomarańczach, pasztetami, szynką, gęsiną i daniami z grzybów.
Źródło: http://discover.winecountry.com/wine/2009/12/bridge-wines...