02.03.2010 15:31
na podstawie tekstu Courtney Cochran
Trzecia część nowej serii "Wina 'pomostowe' - bridge wines" - Riesling.
Riesling
Riesling jest najbardziej znany w Niemczech, w regionach Mosel- Saar- Ruwer, Pfalz, Rheinhessen and Rheingau, ale jest równie popularny w Alzacji oraz Austrii. Od niedawna z sukcesem uprawiany jest w krajach Nowego Świata, na przykład w okręgach winiarskich czterech stanów: Kalifornii, Oregonu, Waszyngtonu i Nowego Jorku.
Dzięki dobrej równowadze słodyczy i kwasowości (off-dry), Riesling jest wyjątkowo uniwersalnym winem jeżeli chodzi o dobór do potraw. Genialne podkreśla smak mięs z dodatkiem słodkich sosów owocowych, np. kaczki w pomarańczach (Canard à l'Orange), czy indyka w żurawinach. Pasuje zarówno do potraw rybnych, jak i wieprzowiny czy kurczaka, bardzo dobrze komponuje się z potrawami orientalnymi kuchni tajskiej lub chińskiej. Może być także serwowany jako wino deserowe. Aż ślinka cieknie...
Źródło: http://discover.winecountry.com/wine/2009/12/bridge-wines...