16.03.2010 14:10
na podstawie tekstu Courtney Cochran
Od lat almanachy wina instruują nas na 101 sposobów, że białe wino należy podawać do dań lekkich takich jak ryby, a czerwone do bardziej krzepkich – steków – na przykład. Czy aby na pewno? Okazuje się, że jest wiele win, które doskonale komponują się zarówno z rybami, jak i mięsem. Takie wina nazywamy bridge wines – „winami pomostowymi”. Przygotowaliśmy całą listę naszych ulubieńców i propozycje z czym najlepiej je łączyć.
Na pohybel zasadom! Oto kolejne:
Szampan
Zacny szampan pasuje absolutnie do wszystkiego. Lekka kwasowość szampana (która bez wysiłku przebija się przez najtłustsze nawet jedzenie) i bogactwo smaku, w którym wyczuwamy nuty jabłka i cytrusów, orzechów, tosta i brioszy sprawia, że szampan podawać można do wszystkiego – od lekkich dań z ryb i ostryg po soczyste pieczyste. Zdrowie współbiesiadników!
Źródło: http://discover.winecountry.com/wine/2009/12/bridge-wines...