23.03.2010 19:34
na podstawie tekstu Courtney Cochran
Od lat almanachy wina instruują nas na 101 sposobów, że białe wino należy podawać do dań lekkich takich jak ryby, a czerwone do bardziej krzepkich – steków – na przykład. Czy aby na pewno? Okazuje się, że jest wiele win, które doskonale komponują się zarówno z rybami, jak i mięsem. Takie wina nazywamy bridge wines – „winami pomostowymi”. Przygotowaliśmy całą listę naszych ulubieńców i propozycje z czym najlepiej je łączyć.
Na pohybel zasadom! Oto kolejne:
Rosé
Jeśli mielibyśmy jednym słowem zdefiniować 'wino pomostowe', bez wątpienia brzmiałoby ono: 'rosé'. Najlepsze rosé powstają z czerwonych winogron w procesie zwanym saigner, co po francusku znaczy 'krwawić' albo 'wysysać krew'. Nazwa bierze się stąd, że w procesie maceracji ze skórek winogron wysysany jest kolor, dzięki czemu moszcz nabiera różowej barwy. Istnieje również dużo mniej szlachetna metoda produkowania rosé, a mianowicie z mieszaniny białego i czerwonego wina, ale nie będziemy jej poświęcać więcej uwagi.
Rosé to 'winna waga średnia', która świetnie komponuje się z absolutnie każdą potrawą, bez względu na intensywność smaku. Połączeniem, które polecamy jest rosé i wędzony łosoś.
Źródło: http://discover.winecountry.com/wine/2009/12/bridge-wines...