30.03.2010 20:28
na podstawie tekstu Courtney Cochran
Od lat almanachy wina instruują nas na 101 sposobów, że białe wino należy podawać do dań lekkich takich jak ryby, a czerwone do bardziej krzepkich – steków – na przykład. Czy aby na pewno? Okazuje się, że jest wiele win, które doskonale komponują się zarówno z rybami, jak i mięsem. Takie wina nazywamy bridge wines – „winami pomostowymi”. Przygotowaliśmy całą listę naszych ulubieńców i propozycje z czym najlepiej je łączyć.
Na pohybel zasadom! Oto kolejne:
Pinot Noir
Pinot Noir, zwane też Pinot Nero (Włochy) i Fruhburgunder (Niemcy), jest wyjątkowym winem z kategorii 'bridge wines', a to dzięki delikatnej kwasowości i aksamitnym taninom. Mineralne, pełne, ale nie ciężkie, łagodne i aksamitne w strukturze, wyśmienicie komponuje się z tłustymi rybami morskimi, quiche, risotto z grzybami, całą gamą mięsiw, np. potrawami z jagnięciny, drobiu, dzikiego ptactwa.
Źródło: http://discover.winecountry.com/wine/2009/12/bridge-wines...