06.04.2010 16:44
na podstawie tekstu Courtney Cochran
Od lat almanachy wina instruują nas na 101 sposobów, że białe wino należy podawać do dań lekkich takich jak ryby, a czerwone do bardziej krzepkich – steków – na przykład. Czy aby na pewno? Okazuje się, że jest wiele win, które doskonale komponują się zarówno z rybami, jak i mięsem. Takie wina nazywamy bridge wines – „winami pomostowymi”. Przygotowaliśmy całą listę naszych ulubieńców i propozycje z czym najlepiej je łączyć.
Na pohybel zasadom! Oto kolejne:
Cabernet Franc
Mniej znany rodzic Cabernet Sauvignon (które powstało w wyniku skrzyżowania Cabernet Franc i Sauvignon Blanc). Cabernet Franc zyskuje coraz szersze uznanie dzięki łagodnym taninom i intrygującym aromatom: śliwki, wiśni, jeżyn, czarnego bzu, a także gorzkiej czekolady, z lekkimi akcentami korzennymi i ziołowymi. Jest zazwyczaj średniej lub lekkiej budowy. Warto skosztować odmian z Doliny Loary, Long Island i Napa łącząc je z rillettes, potrawami z królika, białych ryb i szparagów.
Źródło: http://discover.winecountry.com/wine/2009/12/bridge-wines...