20.04.2010 18:49
na podstawie tekstu Courtney Cochran
Od lat almanachy wina instruują nas na 101 sposobów, że białe wino należy podawać do dań lekkich takich jak ryby, a czerwone do bardziej krzepkich – steków – na przykład. Czy aby na pewno? Okazuje się, że jest wiele win, które doskonale komponują się zarówno z rybami, jak i mięsem. Takie wina nazywamy bridge wines – „winami pomostowymi”. Przygotowaliśmy całą listę naszych ulubieńców i propozycje z czym najlepiej je łączyć.
Na pohybel zasadom! Oto kolejne:
Tempranillo
Starsze wina, tak jak w przypadku odmian z regionu Rioja, bastionu Tempranillo, mają bardziej skoncentrowany smak, z dużym ładunkiem miękkich tanin, ze słodką nutą dębowej beczki, mokrego tytoniu, co sprawia, że idealnie komponują się ze mięsną „wagą półciężką” i lżejszymi potrawami. Podawaj do kurczaka w ziołach, pieczonej wieprzowiny, ryby w orzechowej panierce, wędlin i potraw kuchni meksykańskiej.
Źródło: http://discover.winecountry.com/wine/2009/12/bridge-wines...