28.04.2010 16:14
Ugotuj szparagi na parze albo w mikrofalówce prawie do miękkości, a potem grilluj i podawaj z Sauvignon Blanc albo Pinot Grigio. Grillowanie niweluje gorycz szparaga.
Podawaj szparagi z sosami wszelkiego rodzaju, najlepiej holenderskim a nawet majonezem.
Wybieraj cieńsze łodygi, które mogą zawierać mniej tej przeklętej substancji chemicznej (metioniny), a co za tym idzie mniej goryczy.
Trzymaj się z dala od win o dużej zawartości tanin i mocno dębowym smaku. Których unikać? Na pewno mocno dębowych Chardonnay i tanicznych Cabernet Sauvignon.
W takim razie które wina podawać do szparagów? I tu wspaniała wiadomość – lista jest długa: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Pinot Noir, Riesling, Beaujolais, Dolcetto, biały Zinfandel, wina alzackie, wina aromatyczne, takie jak Gruner Veltliner i Gewürztraminer, oraz musujące – szampan, Cava, Prosecco.
Prywatnie polecam połączenie grillowanych szparagów z kremowym sosem i Pinot Noir – pycha. Węglowy posmak który nadaje szparagom grillowanie świetnie współgra z Pinot Noir, które jest równocześnie lekkie i ziemiste.
Najważniejszym jest jednak, by z jedzenia i smakowania wina czerpać jak najwięcej przyjemności.
Na portalu nasze-wina.pl jest funkcjonalność Dobór win do potraw, gdzie znajdziecie wina, które poleca nasz ekspert – Tadeusz Kuncy.
A w załączniku kilka propozycji potraw ze szparagami i winem -> kliknij