29.04.2010 15:20
Szanowni Państwo,
21 kwietnia odbyło się spotkanie z naszego cyklu Bring Your Bottle (trzecia środa miesiąca) — Riesling !
W spotkaniu uczestniczyło 14 osób (na BYB maksymalne grono to 15 osób), win do degustacji było 21!
Początek to opowieść Jerzego Kruka o specyfice szczepu Riesling, o cechach, które predestynują ten szczep do najwyższego podium wśród wszystkich gatunków winorośli i cechach, które utwierdzają jego pozycję jako Króla Szczepów Białych.
Następnie rozpoczęła się degustacja wszystkich win w ciemno (etykiety zasłonięte).
Wina otrzymane od partnerów 4 Senses:
Riesling 2007 AOC Alsace, Hugel, — Centrum Wina
Cuvee Drei Exa Riesling 2008 AOC Alsace, Paul Ginglinger, — Korek
Estate Rüdesheim 2008 Rheingau Qw Trocken, Georg Breuer, — Mielżyński—Wine, Spirit, Specialities
Riesling Spätlese 2007 Mosel Prädikatswein, Rudolf Müller, - Wine4You
Riesling Trocken 2009 Mosel Qw, St. Urbans-Hof,—Wineonline
Riesling 2009 Bopparder Hamm Feuerlay trocken Alte Reben Mittelrhein, Matthias Müller—Wojtek Henszel
"Jacobus" 2008 Riesling trocken, Rheingau, Peter Jacob Kühn—Wojtek Henszel
Lista win od uczestników:
Chateau Bela Riesling 2007 Sturovo Region, Muzla, Egon Müller
Riesling Palais 2007 Mosel Qba, Reichsgraf von Kesselstatt
Riesling 2006 Les Princes Abbes AOC Alsace, Domaines Schlumberger
Riesling 2008 AOC Alsace, Arthur Metz
Riesling 2008 AOC Alsace , Meyer Fonne
Riesling 2005, Alte Reben AL Kamptal, Matthias Hager
Riesling 2008 AOC Alsace, Domaine Riefle
Riesling 2006 AOC Alsace, Trimbach
Jocker — (dubel butelki) Chateau Bela Riesling 2007 Sturovo Region, Muzla, Egon Müller
Riesling Steinweg 2007 AOC Alsace, Jean Louis & Fabienne Mann
Sauvage 2008 Rheingau Qw Trocken, Georg Breuer
Riesling 2008 AOC Alsace Pierre Sparr
Riesling 2007 Marlborough, Steven Bird
W połowie degustacji uczestnicy posilali sie dedykowanym do Rieslinga Menu Szparagowym
Wśród potraw stworzonych przez Daniela Mrozka były:
- Krem ze szparagów z kroplą oliwy truflowej,
- Szparagi w szynce parmeńskiej z serem Gruyer i sosem Bearnaise
- Sałatka z białymi i zielonymi szparagami w soczewicy czerwonej z cytrusami
- Tagiatelle Verdi z kaczką i szparagami aromatyzowanymi octem balsamicznym
- Risotto z kawałkami kurczaka, szparagami i parmezanem
- Sznycelki cielęce z młodymi ziemniakami w koprze ze szparagami
- Łosoś glazurowany w teriyaki ze szparagami
- Tarta szparagowa z roquefort'em i gruszką
(NIKT NIE KRYŁ ENTUZJAZMU DO WYSOKIEGO POZIOMU KULINARNEGO I UMIEJĘTNOŚCI DANIELA)
Po degustacji wszyscy uczestnicy oddawali głosy na kolejno degustowane wina. Po zliczeniu punktów, a następnie, po odsłonięciu etykiet zwycięskimi winami okazały się:
I miejsce — Cuvee Drei Exa Riesling 2008 AOC Alsace, Paul Ginglinger—wino od partnera—Korek (dostępne w 4 Senses za 72 zł)
II miejsce — Riesling Palais 2007 Mosel Qba, Reichsgraf von Kesselstatt (dostępne w 4 Senses za 101 zł)
III miejsce — Riesling 2005, Alte Reben AL Kamptal, Matthias Hager (jeszcze nie dostępne)
Właściciel wniesionej i najwyżej ocenionej butelki (II Miejsce na podium) otrzymał nagrodę w postaci: Riesling 2002 AOC Alsace Gran Cru Zinnkoepfle, Seppi Landmann
Oprócz demokratycznie wyłonionego zwycięzcy, równie demokratycznie ustalono, że Daniel Mrozek będzie stałym Szefem kulinariów na spotkaniach BYB w 4 Senses
Wojtek Henszel — sommelier z zawodu i powołania, a równocześnie ofiarodawca dwóch win na spotkanie BYB był inspiratorem organizacji tej formuły w Sali degustacyjnej 4 Senses. Za to szczególnie mu dziękujemy.
Zapraszam na kolejną odsłonę Bring your bottle - Tempranillo
Jerzy Kruk