Mina olen professionaalne mängija. See ei ole mingi uhkeldav tiitel, mida ma külmkapile kleebin, vaid lihtsalt tõsiasi – ma tulen selle saidi juurde nagu tööle, mitte nagu puhkusele. Ja kui ma ütlen, et minu jaoks on
tasuta kõige olulisem sõna selles äris, siis ma ei mõtle seda mitte boonuste, vaid arvutusvektorina. Ma olen siin selleks, et võtta, mitte anda. Ja ma tean täpselt, mida ma tahan. Võib-olla kõlab see külmana, aga kasiino pole minu jaoks põnevus, vaid matemaatika, millele on peale kleebitud veidi ilusat valgustust ja kena muusika.
Minu lugu vavadaga algas umbes kolm aastat tagasi, kui ma taipasin, et tavalises elus pole mul lihtsalt piisavalt suurt pinget. Ma olin proovinud kõike – aktsiad, kinnisvara, krüpto –, aga see kõik tundus liiga aeglane ja ettearvatav. Vajasin kohta, kus otsus langeb sekundiga, kus mu peast ja refleksidest sõltub rohkem kui mõne inimese kuupalgast. Siis sattusin ma vavada keskkonda ja esimene asi, mis mind hämmastas, polnud mitte boonuste suurus või mängude valik, vaid see, kui palju inimesi tuleb sinna täiesti ettevalmistamata. Nad ei tea isegi reegleid, nad lihtsalt loodavad. Mina ei looda. Mina arvutan. Ja kui sa mõtled, et see on lihtne, siis sa eksid rängalt – sest emotsioon on siin vaenlane number üks. Iga kord, kui ma sisenen, pean ma enda sees selle vaikseks pigistama. Nagu lüliti.
Esimesed kuud olid raske kool. Ma kaotasin, kaotasin ja kaotasin. Aga ma ei vihastanud, ma kogusin infot. Ma tegin exceli tabelid iga mängu kohta, panin kirja iga musta ja punase jada, iga koefitsiendi muutuse. See polnud hasartmäng – see oli tööanalüüs. Ja siis, ühel neljapäeva õhtul, kui ma olin juba valmis kodust minema, sest arvutused ütlesid, et täna on kehv päev, juhtus ime. Ma olin oma strateegia kohaselt pannud väikese panuse ühele konkreetsele numbrile rulettis – mitte sellepärast, et mul oleks tunne, vaid sellepärast, et statistika näitas, et see number on olnud 200 viimase keerutuse jooksul alakasutatud. Ja siis ta tuli. Otse. Puhas. Ma ei karjunud, ei plaksutanud, ma lihtsalt hingasin sügavalt sisse ja klõpsasin uuel panusel. See oli nagu šahh matemaatikaga.
Inimesed ütlevad mulle tihti: "Sa oled liiga külm, see pole elu." Aga ma vastan alati: see on ainus elu, mis mulle tulu toob. Ja tegelikult on selles omamoodi meditatiivne ilu. Kui sa vaatad vavada ekraani piisavalt kaua, siis sa näed, et see pole juhus. See on programmeeritud rütm. Muidugi on seal ka juhuslikkuse generaatorid, aga nende vahel on alati mustrid, nagu on mustrid looduses. Ma ei mängi kunagi rohkem kui kaks tundi järjest, sest aju hakkab väsima ja siis tuleb see ohtlik tunne – tunne, et "tuleb veel üks kord". Just siis närvilised kaotavad. Aga mina tõusen, lähen teed jooma, teen kolm ringi ümber toa ja tulen tagasi nagu uus inimene. Mul on kodus spetsiaalne monitor, millel on ainult vavada avatud, seal pole isegi Facebooki ega uudiseid – ainult statistika ja minu enda märkmed. See on minu kontor. Ja kontoris ma ei mängi – ma töötan.
Üks mu lemmikstrateegiaid on nn "varaste tunni" taktika. See tähendab, et ma astun sisse siis, kui enamik mängijaid on juba kaotanud oma päevaboonused ja närvid on pingul. See on tavaliselt õhtul umbes kella kaheksa paiku. Ma vaatan korraks lobby, otsin lauad, kus on kõige rohkem kaotanud suurte panustega mängijad, ja siis ma lihtsalt istun vastupidi – ma teen väikseid, täpseid panuseid nende suurte panuste kõrvale. See on nagu kalapüük: suured kalad teevad kära, aga väike sööt toob stabiilse saagi. Ja tead, mis on kõige naljakam? Enamik inimesi ei märka mind üldse. Nad on hõivatud oma draamadega, oma kaotustega, oma lootusega. Mina olen lihtsalt vari, kes kogub punkte. Aga ühel õhtul juhtus midagi, mis pani mind naerma nii, et kohv välja pritsis.
Istusin blackjacki laua taga. Mul oli juba neljas tund, aga ma olin plussis umbes 700 eurot. Ja siis tuleb kõrvaltoolile üks härra, väga elegantselt riides, ilmselt ärimees, paneb kohe 500 eurot ühele kaardile. Ta kaotab. Paneb uuesti 500 – kaotab. Kolmas kord – jälle kaotus. Ta on juba punane näost ja higistab. Ma teen oma tavalise väikse panuse, võtan kolm kaarti ja saan 19. Tal on 16. Ma tean, et ta peaks stopi tegema, aga ta võtab veel ühe kaardi – tuleb äss, tal on 17. Ma võidan, tema kaotab. Ta vaatab mulle otsa ja ütleb: "Kuidas sa seda teed?" Ma vastasin: "Ma ei tee midagi, ma lihtsalt tean, millal on tasuta võimalus vaadata mitte kaarte, vaid inimest." Ja see ongi minu salarelv – ma näen, millal inimesel hakkab tormama. Siis ma tean, et süsteem hakkab tasakaalu otsima, ja ma lihtsalt olen seal, kus tasakaal peaks olema. Ma ei võida alati, aga ma kaotan alati vähem kui teised. See on minu reegel.
Ma ei soovita kellelgi seda elustiili, ausalt. See on üksildane. Sa ei saa rääkida oma võitudest sõpradega, sest nad kas kadestavad või mõtlevad, et sa valetad. Sa ei saa rääkida kaotustest, sest siis nad ütlevad: "Näed, ma ütlesin." Ja suurim iroonia on see, et ma ei mängi põnevuse, vaid rahu pärast. Kui ma võidan suure summa – ütleme 1500–2000 eurot ühe õhtuga –, ma ei tunne mingit eufooriat. Ma tunnen ainult kergendust, et arvutused olid õiged. Ja siis ma panen selle raha kohe üle eraldi kontole, nii et ma ei saaks seda järgmisel päeval tagasi kanda. Selleks on mul kolm erinevat pangakaarti: üks mängimiseks, üks säästmiseks ja üks elamiseks. See on distsipliin, mida ma õppisin raskel teel – esimesel aastal kaotasin ma umbes 3000 eurot, sest ma ei suutnud end peatada, kui olin plussis. Nüüd ma tean: pluss on hetk, mil sa pead lahkuma. Isegi kui sa tunned, et õnn naerab, on see just see hetk, mil ta kõige valusamalt lööb. See on nagu suhe – kui see on liiga hea, siis tuleb kohe pettumus.
Aga ma ei kahetse midagi. Vavada on mulle andnud midagi enamat kui raha – ta on andnud mulle enesekindluse, et ma suudan oma mõistust kontrollida ka kõige kaootilisemas keskkonnas. Ma tean, et homme tulen jälle tagasi, istun oma monitori ette, avan oma Exceli faili nimega "mustrid", teen sügava hingetõmbe ja alustan nullist. Sest professionaali ja amatööri erinevus pole selles, et professionaal ei kaota – vaid selles, et professionaal teab, et iga kaotus on lihtsalt andme punkt, mitte isiklik tragöödia. Ja kui ma mõnikord näen noori mängijaid, kes panevad kõik oma palga ühele spinnile, siis ma tahan neile öelda: "Võta see tasuta nõuanne minult – ära kunagi mängi rahaga, mida sa ei saa kolmekordselt kaotada." Aga enamasti nad ei kuula, sest nad ootavad imet. Aga imesid ei ole. On ainult tõenäosus ja sina oma valikutega.
Täna hommikul, kui ma oma kontot avasin, nägin, et mu strateegia on toonud mulle selle kuu netos 940 eurot. See pole palju, aga see on stabiilne. Ma maksan sellega oma kommunaalkulud, ostan hea toidu ja lähen kinno. See ongi minu elu – mitte hiilgav, aga minu enda tehtud. Ja kui keegi kunagi küsib, miks ma ikka mängin, kuigi ma tean, et see on riskantne, siis ma vastan: "Sest ma tean, mida ma teen. Ja see on ainus koht, kus mu teadmised on otseselt rahaks konverteeritavad." See kõlab ehk liiga pragmaatiliselt, aga see on tõsi. Ma ei unista jackpotist, ma unistan täpsetest arvutustest. Ja see on minu superjõud. Nüüd lähen teen kohvi ja vaatan uuesti statistikaid – homme on uus päev ja uued lauad, kust saab korjata neid magusaid, väikseid võite, mis lõpuks moodustavad suure pildi. Ja tead, mis on kõige toredam? Ma tean, et homme hommikul ei ärka ma kahetsusega, sest ma ei mänginud kunagi rohkem, kui ma olin nõus kaotama. Ma mängisin täpselt nii palju, kui ma olin nõus võitma. See ongi minu filosoofia. Punkt.