Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj

Wasze komentarze - Zegarek vintage – odnowić czy zostawić w oryginale?

25.09.2025 18:48

Mam stary zegarek vintage z lat 70., który znalazłem po ojcu. Zastanawiam się, czy lepiej zostawić go w oryginalnym stanie, czy oddać do renowacji. Koperta ma sporo rys, szkło jest lekko matowe, ale mechanizm działa poprawnie. Z jednej strony chciałbym go odświeżyć, żeby wyglądał lepiej i można go było z dumą nosić na co dzień. Z drugiej boję się, że renowacja odbierze mu autentyczność i kolekcjonerską wartość. Jak myślicie, co będzie lepsze – polerowanie i przywrócenie blasku czy zachowanie zegarka takim, jaki jest?

25.09.2025 19:27
To zależy, jak chcesz używać tego zegarka. Jeśli chcesz go nosić i cieszyć się jego wyglądem, to warto zrobić renowacja zegarków Expertyco https://expertyco.com/pl/polishing-restoration/ . Oni mają doświadczenie w pracy zarówno z nowoczesnymi, jak i vintage’owymi modelami. Potrafią usunąć rysy, wypolerować szkło i bransoletę, a przy tym zachować oryginalny charakter zegarka. Sam miałem podobną sytuację z zegarkiem mojego ojca i efekt był świetny – zegarek wyglądał świeżo, ale nie stracił duszy. Fachowcy wiedzą, jak nie przesadzić z polerowaniem. Dzięki temu linie i grawery pozostały nienaruszone. Dla mnie renowacja była sposobem, by móc nosić zegarek na co dzień, zamiast trzymać go w szufladzie. Myślę, że to dobry kompromis między estetyką a autentycznością.