Fotografia kulinarna to naprawdę osobna dziedzina która wymaga sporo doświadczenia i konkretnych umiejętności. Nie chodzi tu głównie o obróbkę tylko o odpowiednie oświetlenie, stylizację dania i uchwycenie odpowiedniego momentu. Profesjonalny fotograf wie jak ułożyć jedzenie żeby wyglądało świeżo i apetycznie, zna kąty z których najlepiej fotografować konkretne potrawy i potrafi wykorzystać światło naturalne lub sztuczne. Duże znaczenie ma też kolor tła, naczynia i dodatki dekoracyjne które budują całą kompozycję. Jedzenie bardzo szybko traci swój świeży wygląd więc trzeba działać sprawnie i wiedzieć co się robi. Sieciówki inwestują spore pieniądze w fotografie produktowe bo wiedzą że w dobie Instagrama i delivery ludzie jedzą najpierw oczami. Obróbka graficzna jest oczywiście stosowana ale to raczej finalne poprawki kolorów i ostrości, nie da się brzydkiego zdjęcia przerobić na ładne w Photoshopie. Sam dobry sprzęt też nie wystarczy bo widziałam zdjęcia robione drogim aparatem które wyglądały gorzej niż te z telefonu. Ja bym na Twoim miejscu zdecydowanie postawiła na profesjonalną sesję, szczególnie że te zdjęcia możesz wykorzystać długo i w wielu miejscach. Jeśli chcesz więcej informacji na ten temat to warto jest zajrzeć tutaj
https://andrzejstajer.pl/fotografia-kulinarna bo są tam konkretne przykłady i wskazówki.