Gdybym miał wskazać jeden powód, dla którego w ogóle znalazłem się w tym miejscu, musiałbym cofnąć się do tamtego popołudnia, kiedy to w moim mieszkaniu wybuchła mała wojna domowa. Nie między mną a moją dziewczyną, nie między mną a sąsiadami, tylko między mną a ścianami, które postanowiły, że najwyższa pora je odświeżyć. Remont, na który zdecydowałem się z czystej głupoty, myśląc, że pomalowanie salonu na jaśniejszy kolor poprawi mi nastrój, okazał się prawdziwą katastrofą logistyczną. Farba była wszędzie – na podłodze, na meblach, na moich ulubionych dżinsach, a nawet na sierści kota, który akurat w najmniej odpowiednim momencie postanowił przejść przez mokrą jeszcze ścianę. Po trzech dniach ciągłego malowania, sprzątania i przeklinania pod nosem, miałem już tego serdecznie dość. Mieszkanie wyglądało jak pobojowisko, wszystkie sprzęty były przesunięte na środek pokoju, a ja, z pędzlem w jednej ręce i walcem w drugiej, poczułem, że zaraz wybuchnę. Wtedy postanowiłem zrobić sobie przerwę, prawdziwą, zasłużoną przerwę, która pozwoli mi oderwać myśli od tego chaosu, w którym sam się pogrążyłem.
Usiadłem w fotelu, który jako jedyny ocalał z tego potopu farbiarskiego, i sięgnąłem po telefon. Byłem tak zmęczony, że nawet nie miałem siły przeglądać social mediów, więc automatycznie otworzyłem przeglądarkę i zacząłem szukać czegokolwiek, co choć na chwilę odwróci moją uwagę od tego bałaganu. I wtedy, jak za sprawą jakiegoś tajemniczego zrządzenia losu, natknąłem się na stronę, która na pierwszy rzut oka wyglądała jak wszystkie inne, ale coś w jej układzie sprawiło, że zatrzymałem się na dłużej. Przeglądałem różne zakładki, czytałem opisy, sprawdzałem, co oferuje, i im dłużej tam byłem, tym bardziej czułem, że to miejsce ma w sobie pewien specyficzny klimat, który trudno opisać słowami. Później dowiedziałem się, że jest to właśnie
vavada pl, co dla mnie, jako dla laika, brzmiało jak nazwa jakiegoś egzotycznego miejsca, ale nie miało to większego znaczenia, bo najważniejsze było to, że ten portal działał sprawnie, intuicyjnie i nie wymagał ode mnie żadnych skomplikowanych działań, które w moim obecnym stanie umysłu byłyby dla mnie nie do przeskoczenia. Zarejestrowałem się w kilka chwil, nie zastanawiając się nawet nad tym, co robię, bo cała moja uwaga skupiona była na tym, by uciec od rzeczywistości pełnej plam i niedomalowanych narożników.
Nie miałem żadnych wielkich planów, żadnych oczekiwań, po prostu chciałem się rozerwać, zrobić coś, co pozwoli mi zapomnieć o tym, że w salonie czekają na mnie kolejne litry farby i rolety, które wciąż nie zostały umyte po ostatnim malowaniu. Wpłaciłem małą kwotę, taką, która nawet gdyby przepadła, nie zrobiłaby na mnie większego wrażenia, i rozpocząłem swoją przygodę. Na początku wszystko było dla mnie nowe i nieznane – klikałem, gdzie popadło, kierując się bardziej instynktem niż rozumem, i szybko przekonałem się, że ta strategia, choć chaotyczna, ma swoje plusy. Przez pierwsze kilkanaście minut moje saldo wahało się jak wahadło, raz w górę, raz w dół, ale ja nie przejmowałem się tym zbytnio, bo wciągnął mnie sam proces, ta specyficzna gra świateł i dźwięków, która sprawiała, że zapominałem o wszystkim wokół. I wtedy, gdy byłem już prawie pewien, że to tylko chwilowa zabawa, która skończy się równie szybko, jak się zaczęła, coś się zmieniło. Zacząłem trafiać na serie, które sprawiały, że serce biło mi mocniej, a uśmiech pojawiał się na mojej twarzy z taką naturalnością, jakbym nie przeżywał właśnie jednego z bardziej stresujących tygodni w swoim życiu.
Z czasem, gdy mijały godziny, a ja wciąż tkwiłem w tym fotelu, zapominając o jedzeniu, o piciu, o całym tym remontowym bałaganie, który jeszcze rano wydawał mi się największym problemem świata, zdałem sobie sprawę, że to, co robię, to nie tylko zabawa. To była dla mnie terapia, ucieczka od problemów, sposób na naładowanie wewnętrznych baterii, które przez ostatnie dni były na wyczerpaniu. Każda kolejna chwila spędzona przed ekranem przynosiła mi nowe emocje, nowe wrażenia, a przede wszystkim – nową perspektywę. Przestałem myśleć o tym, że muszę skończyć malowanie, że trzeba umyć podłogę, że kot ma farbę na ogonie. Skupiłem się na tym, co było tu i teraz, na tej małej, wirtualnej przestrzeni, która stała się moją azylem na te kilka godzin. Czułem się jak dziecko, które odkrywa nowy plac zabaw, pełen kolorów i niespodzianek, gdzie każdy krok prowadzi do czegoś nieoczekiwanego. I choć wiedziałem, że to tylko chwilowa ucieczka, że zaraz wrócę do rzeczywistości, to postanowiłem cieszyć się nią w pełni, bez żadnych wyrzutów sumienia.
A potem wydarzyło się coś, czego zupełnie się nie spodziewałem. W jednej chwili, gdy już prawie skończyłem swoją sesję i myślałem o tym, żeby zamknąć stronę i wrócić do swoich obowiązków, los postanowił zrobić mi niespodziankę. Nagle, bez żadnego ostrzeżenia, na ekranie pojawiła się kombinacja, która sprawiła, że oniemiałem na kilka dobrych minut. Patrzyłem na te liczby, przecierałem oczy, myślałem, że to może jakaś pomyłka, że mój wzrok płata mi figle po tylu godzinach spędzonych przed ekranem. Ale nie, to była rzeczywistość, która postanowiła wynagrodzić mi wszystkie te trudne chwile, wszystkie te nerwy związane z remontem, wszystkie te dni, gdy czułem się przytłoczony i zmęczony. W jednej chwili całe moje zmęczenie gdzieś wyparowało, zastąpione przez falę radości, która rozlała się po całym moim ciele jak ciepłe, przyjemne światło. Nie mówię, że wygrałem jakieś astronomiczne sumy, bo to nie o to chodziło, ale to, co udało mi się osiągnąć, było dla mnie czymś więcej niż tylko pieniędzmi – było dowodem na to, że czasem warto zaufać swojej intuicji, zrobić coś, czego się nie planowało, i pozwolić, żeby życie zaskoczyło cię w pozytywny sposób.
Kiedy w końcu zamknąłem telefon i wstałem z fotela, spojrzałem na swój salon, który wciąż był w stanie lekkiego chaosu, ale teraz postrzegałem go zupełnie inaczej. Te plamy farby na podłodze, te przesunięte meble, te niedomalowane narożniki – przestały być dla mnie problemem nie do rozwiązania. Stały się po prostu kolejnym etapem, który muszę przejść, a nie przeszkodą, która przytłacza mnie swoją obecnością. Czułem się lżejszy, spokojniejszy, gotowy do działania, ale też z nową energią, która pojawiła się gdzieś w środku, jakby ktoś wlał mi świeży zastrzyk motywacji prosto do żył. Moja dziewczyna, która wróciła późnym wieczorem, od razu zauważyła różnicę. Zapytała, co się stało, że tak się uśmiecham, skoro jeszcze rano narzekałem na wszystko dookoła. Opowiedziałem jej całą historię, od początku do końca, o tym jak trafiłem na vavada pl, jak spędziłem tam kilka godzin i jak ta przypadkowa decyzja odmieniła moje samopoczucie. Słuchała z uwagą, a potem powiedziała coś, co zapamiętam na długo: że czasem najbardziej potrzebujemy właśnie takich małych, nieplanowanych chwil, które przypominają nam, że nie wszystko w życiu musi być perfekcyjnie zaplanowane i poukładane. I wiecie co? Miała rację. Bo to właśnie te chwile, które wymykają się spod kontroli, często okazują się najbardziej wartościowe. Teraz, gdy patrzę na swój świeżo pomalowany salon, który w końcu wygląda tak, jak sobie wymarzyłem, widzę w nim nie tylko nową farbę na ścianach, ale też ślad tamtego wieczoru, gdy pozwoliłem sobie na odrobinę szaleństwa i przypadkowego szczęścia. I choć remont trwał jeszcze kilka dni, a ja wciąż musiałem sprzątać i dopieszczać detale, to robiłem to z uśmiechem na twarzy, bo wiedziałem, że w każdej, nawet najbardziej szarej chwili, może pojawić się coś, co całkowicie zmieni twoje spojrzenie na świat. Wystarczy tylko być otwartym na to, co przynosi los.