Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj

Hyde Park - Jak tanio dzwonić do Niemiec z komórki

19.05.2026 13:52

Moje dzieci wyjechały na studia do Monachium i musimy mieć stały kontakt telefoniczny. Niestety, dzwonienie z mojej polskiej sieci komórkowej na ich niemieckie numery kosztuje krocie, a pakiety międzynarodowe szybko się kończą. Komunikatory internetowe nie zawsze się sprawdzają, bo starsi członkowie rodziny wolą tradycyjne dzwonienie na telefon. Czy jest jakiś sposób, żeby te połączenia wychodzące były tańsze? Jak to rozwiązać, żeby nie zbankrutować na rachunkach?

19.05.2026 13:58
Zamiast płacić krocie polskim operatorom za połączenia międzynarodowe, lepiej odwrócić sytuację i kupić sobie tamtejszy numer internetowy. Ja dla kontaktu z rodziną za granicą założyłem profil na stronie https://www.hottelecom.net/pl/virtual-number-of-germany.html i kupiłem tam numer. Wygląda to tak, że rodzina z Niemiec dzwoni do mnie na ten numer według swoich stawek lokalnych, czyli często mają to w pakiecie za darmo. Ja natomiast mogę też dzwonić do nich przez internet, a im wyświetla się mój niemiecki numer, przez co stawki są minimalne. Moja babcia, która nie ogarnia smartfonów, po prostu wykręca ten numer na starym telefonie stacjonarnym i rozmawiamy godzinami. Jakość dźwięku jest czysta, bez żadnych szumów, zupełnie jakbyśmy mieszkali obok siebie.

19.05.2026 14:18
Genialny pomysł z tym odwróceniem sytuacji, w ogóle nie pomyślałem o tym w ten sposób. Rzeczywiście, dla dzieci to będzie darmowe połączenie w ramach ich lokalnych pakietów, co jest super opcją. Bardzo dziękuję za radę, starsza część rodziny na pewno ucieszy się z normalnych rozmów telefonicznych.