Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj

Hyde Park - Coraz częściej myślę o pompie ciepła

02.06.2026 14:20

Od jakiegoś czasu przeglądam różne opcje ogrzewania do domu i im więcej czytam, tym mam większy mętlik. Początkowo byłem praktycznie zdecydowany na zwykły kocioł, ale kilka osób zaczęło mnie przekonywać do pompy ciepła. Trafiłem ostatnio na stronę https://ogrzeje.pl/ i poczytałem trochę o różnicach między pompami gruntowymi i powietrznymi. Niby wszystko wygląda sensownie, ale w praktyce pewnie wychodzi różnie. Mam dom około 140 m², dobrze ocieplony, ale działka nie jest jakaś ogromna. Z jednej strony gruntowa pompa wydaje się bardziej stabilna zimą, z drugiej dochodzą odwierty i sporo większy koszt na start. Powietrzna wygląda na prostsze rozwiązanie, tylko zastanawiam się jak to działa przy większych mrozach i czy rachunki rzeczywiście wychodzą tak korzystnie jak pokazują różne kalkulacje. Może ktoś z was stoi już kilka lat na pompie ciepła i może napisać jak to wygląda po pierwszym zachwycie? Interesują mnie głównie realne koszty użytkowania i ewentualne problemy, które wychodzą dopiero po czasie. Co byście wybrali dzisiaj, gdyby trzeba było robić instalację od nowa?